Heerenveen pakt punt bij Ajax na spectaculaire wedstrijd: 4-4

Sportclub Heerenveen heeft in een uit-wedstrijd tegen Ajax een punt gepakt. De stand werd 4-4. De Friezen kwamen na een 3-1 achterstand sterk terug en even stond het 3-3 gelijk. Klaas-Jan Huntelaar zette Ajax in de slotfase opnieuw op voorsprong, maar in de blessuretijd zorgde Kik Pierie ervoor dat de ploeg uit Heerenveen tóch een punt mee naar Fryslân nam.
Heerenveen moest het in Amsterdam zonder hun geschorste hoofdtrainer Jan Olde Riekerink doen. Stijn Schaars maakte na zijn blessure een rentree en was er wel bij. Johnny Jansen, normaal assistent-trainer, nam de taken van Olde Riekerink over.

Drie goals in beginfase

Al na twaalf minuten kwam Ajax op voorsprong. Na een korte corner stond Dusan Tadic vrij in het strafschopgebied van Heerenveen. Na een voorzet van Lasse Schöne, een van de drie voormalige Heerenveen-spelers in Ajax' basis, werkte de Serviër de bal van dichtbij achter keeper Warner Hahn.
De 1-0 stond nog maar net op het scorebord toen Sam Lammers de gelijkmaker scoorde. Hij was Schöne snel kwijt en ging ook Daley Blind voorbij, waarna hij de bal in de hoek van het goal wist te schieten.
Vlak na de 1-1 werd er alweer gescoord. Tadic combineerde met Hakim Ziyech, kreeg de bak terug en liet Warner Hahn kansloos achter: 2-1. In de 28e minuut leek Ajax de wedstrijd te beslissen. Het lukte de ploeg uit Heerenveen niet om een bal van Schöne bij de goal weg te krijgen. Hahn wilde de bal weg boksen, maar via het hoofd van Pelle van Amersfoort viel de bal in het eigen lege goal.

Heerenveen blijft in de wedstrijd

Vlak voor de rust had Ajax nog meerdere kansen om hun voorsprong te vergroten. Frenkie de Jong schoot hard naast de goal en ook een schot van Kasper Dolberg belandde naast de goal.
De Amsterdammers kregen in blessuretijd nog een strafschop, nadat Lucas Woudenberg aan het shirt van Donny van de Beek trok. Tadic kon zijn derde goal scoren, maar Hahn herhaalde zijn eerdere fout niet en keerde de strafschop met zijn voeten.
Warner Hahn

3-3 door Lammers en Van Bergen

In de rust was er nog hoop voor Heerenveen, en hoop doet leven. Het fluitsignaal klonk opnieuw in Amsterdam en een paar minuten later kreeg Lammers de bal van Kik Pierie op het middenveld. Hij speelde zich vervolgens, net als bij de 1-1, goed vrij en soleerde richting de Ajax-goal. Hij schoot van buiten het strafschopgebied raak, wat resulteerde in 3-2 op het scorebord.
Nadat Dolberg met een kopbal even dichtbij de 4-2 was, was het Heerenveen die de bal luttele seconden later in het doel schoot. Pierie werkte de bal weg en Lammers kwam halverwege de eigen helft in het bezit van de bal. Het lukte hem om voorbij Mitchell van Bergen en Daley Sinkgraven te komen en schoot de bal ver in de hoek: gelijkspel in Amsterdam.
Sam Lammers

Ajax op zoek naar nieuwe voorsprong

Ajax was opnieuw aan beurt, maar Hahn keepte sterk en de Amsterdammers kregen de bal niet tussen de palen. Het lukte Hahn in zijn reflex om een kopbal van Dolberg uit de goal te houden en kort daarna was hij de redding bij schoten van Van de beek en Schöne.
Ook Ziyech kreeg Ajax niet op voorsprong. Zijn vrije trap raakte de paal.

VAR-moment

Een kwartier voor het einde van de wedstrijd keerde Ajax-doelman Kostas Lamprou een schot van Arbër Zeneli, maar hij had de bal niet goed vast. Lammers ging voor de rebound, maar werd gehinderd door Lamprou. Heerenveen wilde een strafschop, maar scheidsrechter Serdar Gözübüyük wilde er niets van weten. Hij moest van de VAR nog wel naar de beelden kijken, maar besloot ook na het zien van de beelden dat Heerenveen geen strafschop kreeg.

Huntelaar

Zeven minuten voor het einde van de wedstrijd leek Heerenveen de wedstrijd toch te verliezen. Klaas-Jan Huntelaar, die net het veld opkwam, kreeg de bal na een voorzet van Tadic. Hij schoot de bal tussen de palen: 4-3 in Amsterdam.
Daarna scoorden Ziyech en David Neres ook nog bijna de 5-3, maar Heerenveen was nog niet klaar om met verlies akkoord te gaan.

4-4 en kansen op overwinning

Dat leverde in de blessuretijd de gelijkmaker op. Pierie was het scherpst bij een corner en scoorde de 4-4.
Kik Pierie
Bijna was het Heerenveen die de wedstrijd won. Tadic verspeelde de bal en Sherel Floranus zette een counter op. Hij speelde Lammers aan, die de bal op Zeneli verlengde. Die kwam één op één met Lamprou te staan. Laatstgenoemde kwam als winnaar uit die strijd.
Ook Ajax dacht nog even aan drie punten: bij een vrije trap had Hahn een beetje geluk. Via zijn schenen kwam de bal bij De Jong, die de bal direct weer in de handen van Hahn kopte.
Johnny Jansen

Donderdag alweer

Het was de tweede keer dit seizoen dat Heerenveen en Ajax tegenover elkaar stonden. Aanstaande donderdag moeten de Friezen opnieuw naar Amsterdam, want dan spelen de ploegen in de kwartfinale van de KNVB-beker tegen elkaar. Die wedstrijd begint om 20.45 uur.
Ajax - SC Hearrenfean 4-4 (3-1) 13. Dusan Tadic 1-0, 14. Sam Lammers 1-1, 16. Dusan Tadic 2-1, 28. Pelle van Amersfoort (eigen goal) 3-1, 51. Sam Lammers 3-2, 56. Mitchell van Bergen 3-3, 83. Klaas-Jan Huntelaar 4-3, 90+1. Kik Pierie 4-4
Opstelling SC Hearrenfean: Hahn; Floranus, Høegh, Pierie, Woudenberg; Van Amersfoort, Vlap, Schaars (64/Kongolo); Van Bergen (82/Bruijn), Lammers, Zeneli