Emotionele burgemeester bij opening Culturele Hoofdstadjaar in Matera

19 jan 2019 - 18:57

Groot feest in het Italiaanse Matera. Daar wordt zaterdag het nieuwe Culturele Hoofdstadjaar geopend. Matera is, samen met de Bulgaarse stad Plovdiv, de opvolger van Leeuwarden en Valetta. En daar zijn ze erg trots op.

Matera opening CH 2019 - Foto: Omrop Fryslân

Matera ligt in het arme zuiden van Italië. Het is een streek die zich vaak wat in de steek gelaten voelt. Dat Matera nu Culturele Hoofdstad is, geeft de regio het gevoel dat ze meetellen en dat is goed voor het zelfvertrouwen.

Gedeputeerde Sietske Poepjes was bij de openingsactiviteiten in Italië. Ze was erg onder de indruk van de burgemeester van Maltera, die het niet droog kon houden op het podium.

De opening en de stad zijn niet te vergelijken met Leeuwarden, zegt Poepjes. "Het weer is hier natuurlijk 300 keer beter, maar de stad is armoedig." Ze heeft het idee dat het Culturele Hoofdstadgevoel in Fryslân vanaf het begin meer leefde dan in Maltera. "Maar emotioneel zaten ze er hier erg op te wachten."

Sietske Poepjes is bij de opening van het culturele hoofdstadjaar in Matera

Leeuwarder brassband Soil Brass is ook in Italië. Zij zijn uitgenodigd door de organisatie van de stad. Jan Sietse Haarsma, voorzitter van Soli Brass, vindt het geweldig. Natuurlijk vanwege het mooie weer, maar ook om de volledig andere cultuur.

Het draait heel veel om eten en Haarsma herkent het chaotische waar Poepjes het over had. "We hebben in de voorbereiding elke keer geprobeerd duidelijk te krijgen hoe laat en waar we spelen moesten. Dat was vandaag pas duidelijk."

Opening CH2019 Matera Italië - Foto: Omrop Fryslân

Voorzitter Haarsma van Soli Brass Leeuwarden in Matera

Soli Brass verzorgt zaterdag verschillende optredens in Matera, waaronder een speciaal concert voor kinderen. Het thema van de Culturele Hoofdstad is 'Open Future' en het doel is om kinderen daarbij te betrekken.

De volledige band, dertig man, is afgereisd naar Italië. Ze zijn te gast bij collega-muzikanten in de plaats Atella, op twee uren rijden van Matera. Ze waren zaterdagochtend al om zes uur onderweg. Gedeputeerde Poepjes heeft met trots naar het optreden zitten kijken.

(Advertentie)
(Advertentie)