Sneker ontdekt onderduikplek bij verbouwing

Bij de verbouwing van een rijksmonument aan het Kleinzand in Sneek is waarschijnlijk de onderduikplek van de beroemde Sneker verzetsman Jan Lever ontdekt. De onderduikplek van 4 bij 1 meter en 70 centimeter hoog zat achter een luik boven een kast. Het lijkt erop dat sinds de oorlog vergeten is dat er een onderduikplek aanwezig was.
Underdukplak fûn by ferbouwing
Binnenin de schuilplaats lag onder andere een illegaal tijdschrift, een foto van filmster Greta Garbo, een medicijnenkoker en een heel oud doosje lucifers. De nieuwe eigenaar van het gebouw, Rob Aukema, kwam het luik per toeval tegen toen hij een plafond wilde slopen.
"Ik dacht ineens: hé, hier zit wat los. Wat is dit? Ik stak mijn hoofd door het luik en realiseerde me dat ik een schuilplaats had gevonden", vertelt Aukema. "Je ziet heel duidelijk sporen van mensen die hier verstopt hebben gezeten."
De schuilplaats werd gevonden in een bedstee, maar daar zat vroeger waarschijnlijk een kast. "Het lijkt erop dat ze de bovenste plankjes eruit hebben getild, ze door de kast en door het plafond de schuilplaats in klommen. Waarschijnlijk heeft de persoon die erin zat het zaakje weer dichtgemaakt."

Jan Lever

De onderduikplek is waarschijnlijk gebruikt om onder andere de Sneker verzetsman Jan Lever te verstoppen. Hij woonde met zijn familie een paar huizen verderop aan het Kleinzand. Hij moest in 1943 vluchten toen er een razzia was. Verschillende familieleden werden door de Duitsers opgepakt, maar Jan kon mogelijk via het dak ontkomen. Zeker is dat echter niet.
De spullen die in de schuilplaats zijn gevonden zijn niet van Lever. Die zijn er door een latere onderduiker neergelegd. Het illegale tijdschrift is namelijk uit 1945 en Lever kwam in 1944 om het leven bij een vuurgevecht.
Verslaggever Wytse Vellinga bezocht de onderduikplek