"Lange winterperiode op komst, met kans op mooi stukje zwart ijs"

Hoe zit het op dit moment met het weer? Komt die winter er dan eindelijk aan? Dit weekend komen de temperaturen 's nachts behoorlijk onder nul. Maar zal de kou ook doorzetten? Bij veel mensen buiten Fryslân valt bij een paar dagen vorst al snel het 'E-woord', oftewel de Elfstedentocht. Maar zou het echt al zover zijn?
© Kappers Media
Volgens weerman Piet Paulusma gaan we richting een lange winterperiode. "Er zit soms wel even een dip in, er kan sneeuw komen. Maar er kan ook prachtig ijs komen, want de komende nachten hebben we rustig weer met matige vorst. Dan komt er toch een mooi stukje zwart ijs te liggen."

Gladheid en autoruiten krabben

Vrijdag was de temperatuur overdag nog ver boven nul, ongeveer 5 graden, maar vrijdagnacht begint dan toch die periode met winterweer. "Dan hebben we het over -3 graden, misschien -4, maar dan moet het lang opklaren. Er is wat bewolking. De wind is zwakt tot matig zuid-zuidoost en later oost-zuidoost", zegt Paulusma. Volgens de weerman is er ook kans op gladheid en is het weer tijd om autoruiten te krabben.
Vorst © Shutterstock.com
Zaterdag ligt de temperatuur overdag rond de 2 graden boven nul. Er staat een matige tot vrij krachtige zuidoostenwind en daardoor zal volgens Paulusma de gevoelstemperatuur uitkomen rond de -2 of -3. "Dan hebben we het uiteindelijk al over een winters weertype." De nacht volgt met matige vorst en zeer helder weer, waardoor het -6 graden kan worden. Zondag +1 en veel zon en in de nacht -7 of -8 graden.

Dip met kans op sneeuw en ijzel

De dip komt van maandag op dinsdag binnenvallen. Paulusma: "Ik ga er voorlopig vanuit dat we in de nacht van maandag op dinsdag meer bewolking krijgen en dus kans op sneeuw." De nachttemperatuur gaat volgens de weerman dan ook omhoog naar -2. Daarna is het afwachten wat er volgende week dinsdag, woensdag gaat gebeuren met de kans op sneeuw en ijzel. "Die kans is er, maar kan ook op niets uitdraaien."
© Omrop Fryslân, Marijke de Boer
Na de dip wordt het waarschijnlijk wel weer kouder. "Het enige waar je mee zit is, valt er niet teveel sneeuw in de komende periode." Over of er een Elfstedentocht aan zit te komen, is Paulusma afhoudend. "We moeten eerst maar eens op schaatsen komen te staan. Het is een voorspelling die ook nog wel anders kan uitpakken, maar ik ga voorlopig uit van een echt lange winterperiode, met soms flink wat kou."
Piet Paulusma vertelt meer over het winterweer in de PietCast. Deze is te vinden in iTunes. Of in je eigen favoriete podcastprogramma via RSS. Alles over het weer is natuurlijk te vinden op Omropfryslan.nl/waar.