Plastic verpakking van de toekomst wordt bedacht in Heerenveen

Een ketchupfles die niet meer in de vuilverbranding of een colaflesje dat kan dienen als grondstof voor nieuwe flesjes. Zulke uitvindingen moeten binnenkort worden dien in het Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics in Heerenveen.
© ANP
Dit onderzoekscentrum komt op Ecopark De Wierde, zo is vrijdag bekendgemaakt. De rijksoverheid draagt daar een miljoen euro aan bij. "Geweldig goed nieuws', zo reageert gedeputeerde Sander de Rouwe vanuit Den Haag, waar het officiële startsein wordt gegeven.
"Nu is het nog zo dat er bij het verpakken van ons voedsel vooral wordt gekeken naar de prijs. Maar het denken in Nederland en Fryslân verandert snel. Iedereen vraagt zich af: 'hoe kun je al die verpakkingen nu opnieuw gebruiken?'"

Philips en Unilever

De Rouwe hoopt dat Friese bedrijven profiteren van de uitvindingen die het testcentrum in Heerenveen doet, maar hij wil ook dat grote bedrijven als Philips en Unilever hun voordeel doen met het Friese onderzoek.
"Wat zou het mooi zijn als Philips en Unilever straks zeggen: 'Nu hebben we een nieuwe verpakking en die gaat niet meer naar de REC in Harlingen, maar die gebruiken we opnieuw'.

Onderwijs

Ook het mbo, hbo en de nieuwe Friese universiteit moeten bij het testcentrum worden betrokken, zegt De Rouwe: "We leven in een provincie waar de lijnen heel kort zijn. Het onderwijs wil serieus met een roadmap voor de toekomst aan de gang".
Het testcentrum voor plastic vraagt een investering van drie miljoen euro, voor drie jaar.