Actiegroep protesteert bij informatieavond over gaswinning Blije

16 jan 2019 - 22:16

Actiegroep Laat Friesland Niet Zakken heeft woensdagmiddag in Blije geprotesteerd tegen voorgenomen gaswinning bij het dorp. De NAM, de Noordelijke Aardoliemaatschappij, hield een inloopspreekuur in het dorp om nieuwe plannen voor gaswinning toe te lichten aan omwonenden. De groep begrijp niet dat in Groningen steeds minder gas uit de grond wordt gehaald, maar in andere provincies zoals Fryslân steeds meer boorlocaties komen.

Aksjegroep protestearret by ynformaasjejûn oer gaswinning Blije

"We zien dat, door de plannen om in Groningen fors de gasboringen te minderen, met name in Friesland het aantal boorlocaties toeneemt. Dat staat haaks op het landelijke beleid om juist de CO2-uitstoot en gaswinning te verminderen", aldus Machiel Aarten. De man zit voor de SP ook in de Staten, maar is hier niet in politieke functie. "Ik zit inderdaad in de Staten namens de SP, maar ik sta hier namens de werkgroep." Aarten deelde buiten flyers uit aan alle bezoekers van de informatieavond.

Actiegroep Laat Friesland Niet Zakken staat te flyeren - Foto: Omrop Fryslân, Jeroen Boersma

Verslaggever Jeroen Boersma in gesprek met Machiel Aarten

Op de informatieavond zelf kwamen een tiental mensen uit de buurt van Blije af. De meesten waren bezorgd over wat er in de toekomst zal gebeuren op de plekken waar nu naar gas wordt geboord. Martin Vervoort en Aafke van Dijk, die tussen Blije en Holwerd wonen, hebben al eerder grote scheuren in hun huis gekregen. Na onderzoek zegt de NAM dat het niet door de gasboringen kan komen, maar de bewoners zeggen dat niets anders de scheuren heeft kunnen veroorzaken. De twee zijn bang dat door de nieuwe boringen de schade alleen maar groter zal worden.

Trefwoorden: 
gaswinning Blije protesteren
(Advertentie)
(Advertentie)