Bladzuigers maken zeedijk bij Lauwersoog schoon van granulaatkorrels

16 jan 2019 - 14:48

De dijken bij Lauwersoog lijken ogenschijnlijk schoon, maar ze liggen nog vol met kleine plastic korrels, granulaatkorrels. Bladzuigers en veegwagens moeten uitkomst bieden.

Opromje lâns seedyk

Medewerkers van de gemeente en het Wetterskip zijn woensdagmorgen begonnen met het opruimen van de dijken bij Lauwersoog. De plastic korrels die daar tussen het gras liggen verscholen, zijn afkomstig van de containers die begin dit jaar van het schip MSC Zoe vielen.

Juist deze kleine korrels zijn een gevaar voor dieren, die denken dat het om voedsel gaat. De RUG in Groningen heeft onderzoek gedaan naar de hoeveelheid korrels op een vierkante meter. "Dat is heel veel", zegt Annemarie Veenhuis van gemeente Het Hogeland waar Lauwersoog onder valt.

Foto: Kappers Media

Met de bladzuigers en veegwagens wordt nu geprobeerd om de korrels zo gauw mogelijk weg te krijgen. Teamleider Harreld van Oosten van Noorderzijlvest ziet woensdag als een proefdag. Het inzetten van een veeg- en zuigmachine hebben volgens hem een goed effect gehad, maar op steile stukken zeedijk moeten ze kleinere machines worden ingezet. Er moet zo'n 9 kilometer zeedijk door Noorderzijlvest worden aangepakt.

Het gras krijgen ze met deze machines niet schoon. Ze zijn nog druk bezig met een oplossing daarvoor.

Harreld van Oosten van Noorderzijlvest

(Advertentie)
(Advertentie)