Reacties op afwijzing brexitdeal: "Dat kan er ook nog wel bij"

16 jan 2019 - 07:48

Dinsdagavond stemde het Britse Lagerhuis de brexitdeal van premier Theresa May weg. Van de 650 parlementariërs waren 432 tegen en 202 voor, terwijl 16 geen stem uitbrachten. De grootste regeringsnederlaag in Groot-Brittannië sinds 1924 bleef ook in Fryslân niet onopgemerkt. Op een bijeenkomst voor noordelijke ondernemers in het WTC Expo in Leeuwarden was het 'the talk of the day'.

Brexit - Foto: ANP

Andries Miedema

Een van de aanwezigen op de avond was Andries Miedema. De ondernemer doet met zijn bedrijf Miedema HoutIndustrie uit Ljouwert onder andere zaken in Groot-Brittannië. "Het is een nederlaag. Nu is het de vraag wat er gaat gebeuren."

Miedema vraagt zich af wat er na de afwijzing van de deal gaat gebeuren. "Komen er nieuwe verkiezingen of gaat de hele brexit niet door? Of schrijven ze een nieuw verhaal uit, waarin iedereen z'n zegje kan doen? Zeg het maar."

"Het is toch één groot drama"

Bang voor de gevolgen van de brexit is Miedema niet. "We leven in een wereld waarin we elkaar alleen maar bang maken met code geel, oranje en rood, ook al is er niets aan de hand. Dus ik denk dat het wel wat iets meevalt. Daarnaast weten we ook dat het in de bouw tegenwoordig problematisch is. Dan wachten we op dit en dan wachten we op dat. Het is toch één groot drama. Nou, dan kan dat er ook nog wel bij."

Op de bijeenkomst was minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit als spreker te gast. Tijdens haar lezing kwam het nieuws uit Groot-Brittannië naar buiten. "Ik heb net een zaal toegesproken en zal zo de berichtgeving lezen. Het is qua stemming een behoorlijk forse uitslag."

"Bereid je voor"

Schouten had naar aanleiding van de uitkomst een boodschap voor ondernemers uit Nederland. "Kabinetsbreed hebben we gezegd: bereid je voor op alle scenario's. Zeker voor landbouw is het Verenigd Koninkrijk een ongelooflijk belangrijke markt. Dat kan veel impact hebben op het werk van boeren, tuinders en ook vissers. Mensen met een bedrijf moeten ook zelf kijken wat een brexit voor hen betekent. Bereid je voor."

Minister Carola Schouten

Trefwoorden: 
Brexit brexitdeal
(Advertentie)
(Advertentie)