Digitalisering van Friese archieven gaat langzamer dan gehoopt

15 jan 2019 - 23:05

Het is niet makkelijk om de miljoenen stukken, die Friese musea, archieven en andere erfgoedinstellingen hebben gedigitaliseerd, voor het publiek toegankelijk te maken. Het online publiceren van het materiaal moet aan strenge privacyregels voldoen en dat is frustrerend.

Foto: Omrop Fryslân

"Niet alleen voor ons, maar ook voor mensen die hun eigen stamboom willen onderzoeken, is het heel vervelend", legt directeur Bert Looper van het Historisch en Letterkundig Centrum Tresoar uit.

Dertig Friese musea en andere instellingen, zoals het Filmarchief, Omrop Fryslân en de 'Fryske Akademy' hebben de afgelopen vijf jaar collecties gedigitaliseerd. Dat heeft bijna vier miljoen items als tekeningen, schilderijen, foto's en films opgeleverd. Het digitaliseringsproject loopt in mei af. Daarna zal er zoveel mogelijk op het internet worden gepubliceerd.

Verslaggever Auke Zeldenrust praat met Bert Looper directeur van Tresoar

"Ook al heb je de scans, dan heb je niet meteen ook de goede contextinformatie. Alleen als je dat op goed niveau hebt, kun je het online publiceren. We moeten in de volgende fase enorm investeren in de kwaliteit van de informatie over de digitale objecten", vervolgt Looper.

Privacy

Privacy en auteursrechten zijn ook een grote uitdaging. "We hebben zo'n 15.000 Friese literatuur-titels. Dan heb je een groot struikelblok omtrent het krijgen van rechten op het publiceren van romans, gedichten enzovoorts", vertelt Looper. Daarom beginnen ze nu met al het rechtenvrije materiaal.

Het archiveren gaat dus niet zo snel als de instanties graag zouden willen. "Het gekke is dat je met internet denkt alles toegankelijk en open te maken, maar het enige dat er in Europa gebeurt, is dat alles gesloten wordt, vanwege de privacywetgeving", verduidelijkt Looper.

Foto: Omrop Fryslân

Er wordt momenteel geïnvesteerd in de nieuwe technologie 'Linked Open Data'. "Je moet je voorstellen dat elk stukje informatie een legoblokje is. Dat kun je linken aan je eigen informatie", verklaart Looper. "Dat stukje kan bijvoorbeeld worden verbonden aan Wikipedia. Als je op Wikipedia op een bepaald onderwerp zoekt, kan er naar films van het Filmarchief of objecten in het museum worden verwezen."

(Advertentie)
(Advertentie)