FNP'er Ten Hoeve: "Wijziging Mijnbouwwet is een nieuwe stap om problemen op te lossen"

14 jan 2019 - 20:53

De Partij voor het Noorden wil breken met de Onafhankelijke Senaats Fractie (OSF). Het bestuur van de Partij voor het Noorden zal aan de leden voorstellen om het lidmaatschap van de OSF op te zeggen.

Hendrik ten Hoeve - Foto: Omrop Fryslân

Belangrijkste reden voor de breuk is de stemming over de Mijnbouwwet in de Eerste Kamer. De OSF-senator stemde voor, ook al was vanuit Groningen wel de input gegeven om dat niet te doen.

Dat verbaasde het bestuur van de partij. "Juist in onze provincie Groningen, waar dit tot zulke catastrofale problemen leidt, kan de Partij voor het Noorden hier politiek niet achter staan, wederom laat Den Haag ons in de steek", schrijft voorzitter Mariska Sloot. Het bestuur vindt dat de Partij voor het Noorden door die stemming geen geloofwaardige politieke relatie meer heeft met de OSF.

De leden van de Partij voor het Noorden stemmen 24 januari over dit voorstel.

Minister Wiebes - Foto: ANP

De OSF is een platform voor zestien provinciale onafhankelijke partijen, dat met één zetel in de Eerste Kamer vertegenwoordigd is. Hendrik ten Hoeve van de FNP zit uit naam daarvan al twaalf jaar in de Eerste Kamer.

Hij begrijpt de boosheid van de Partij voor het Noorden niet helemaal. "Mijn constatering was, toen minister Wiebes met de wijziging van de Mijnbouwwet kwam, dat het een nieuwe stap was om het probleem op te lossen."

Hendrik ten Hoeve aan het woord

Het sentiment ligt in Groningen echter heel anders. Volgens Ten Hoeve is hem niet verteld dat hij tegen moest stemmen. "Ik was vrij positief over die wet. Ik heb gezegd dat ik in een aantal opzichten vind dat deze wetgeving vooruit is gegaan", vervolgt hij. "Daar hebben ze inhoudelijk eigenlijk niet op gereageerd. Het enige inhoudelijke argument was dat ze bang waren dat de NAM niet aansprakelijk meer zou zijn. De minister heeft juist uitdrukkelijk vastgelegd dat de NAM volledig aansprakelijk blijft."

Kandidaat-senator

Oud-burgemeester Gerben Gerbrandy is op de ledenbijeenkomst van de FNP gekozen als kandidaat-senator voor de FNP in de Eerste Kamer. Hij zal de strijd aan moeten gaan met andere kandidaten.

(Advertentie)
(Advertentie)