Geitenhouder Doetie Trinks: "Kritiek op geitenboeren verbaast me niet"

14 jan 2019 - 12:38

Steeds meer provincies willen geen extra geitenbedrijven meer toestaan. Dit heeft te maken met de volksgezondheid. Uit een rapport van het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, blijkt dat er rondom geitenbedrijven meer longontstekingen voorkomen bij mensen. Geitenhouder Doetie Trinks uit Jubbega is niet verbaasd over het nieuws. "Het is intensieve veehouderij. Zo veel dieren in zo'n kleine ruimte, dan krijg je een grotere kans op ziektes", vindt Trinks.

Geitehâlder Doetie Trinks: "Krityk op geiteboeren fernuveret my net"

Trinks heeft zelf een klein bedrijf met 55 geiten. Ze is kritisch als het gaat om grootschalige bedrijven, die ze steeds meer ziet. "Laten we eerlijk zijn: je ziet nooit geiten buiten lopen. Die dieren zitten iedere dag binnen. Je kunt je afvragen hoe gezond dat is. En hoe gezond is dan de geitenmelk die we drinken?"

Foto: Omrop Fryslân, Bauke Deelstra

Hoe groter, hoe beter

De geitenhouder uit Jubbega pleit dan ook voor kleinschalige bedrijven. "Ik denk dat ik met mijn 55 dieren beter draai dan grote bedrijven. Hoe groter, hoe beter gaat in dit geval niet op." De trend dat koeienboeren overstappen op geiten vindt ze dan ook geen goede ontwikkeling. "Zo ontstaan er nog meer grootschalige geitenhouders. Ik vind dat de provincie Fryslân daar kritisch naar moet kijken."

Duidelijke boodschap

Ook voor de consument heeft Trinks een duidelijke boodschap. "We moeten niet zo bang zijn om geld uit te geven aan eten", vindt ze. "Een lekker product is goed voor je gezondheid, maar ook genieten. Er moet een andere mindset komen. We moeten meer lokaal gaan kopen en weten waar ons producten vandaan komen."

Doetie Trinks

(Advertentie)
(Advertentie)