Vergeten Joodse werkkampen vertellen hun verhalen

14 jan 2019 - 06:49

Om het onbekende stukje geschiedenis van de Joodse werkkampen uit de Tweede Wereldoorlog meer bekendheid te geven, is er een begin gemaakt om kamp Ybenheer en kamp Oranje bij Fochteloo toegankelijk te maken. Het zijn de eerste van de vijf Friese werkkampen waar informatie komt over de Nederlandse Holocaust. Deze kampen vormden het voorportaal van deportatie naar Westerbork en de vernietigingskampen.

Fergetten Joadske wurkkampen fertelle ferhalen

De kampen Ybenheer en Oranje krijgen een rolstoeltoegankelijk pad. Informatieborden vertellen mensen het verhaal van de kampen, die het begin waren van de Jodenvervolging in Nederland. De vijf Friese kampen zijn in oktober 1942, net als de andere 45 Nederlandse kampen, leeggehaald en ook de families werden thuis opgepakt. Het Duitse systeem was klaar voor de deportatie en het uitmoorden van de Nederlandse Joden. Slechts een handjevol Joden heeft de oorlog overleefd.

Verslaggever Ronnie Porte was in kamp Ybenheer

Ybenheer en Oranje hebben naast Joden ook nog andere bewoners gekend, zoals werkweigeraars en NSB'ers. Na de Tweede Wereldoorlog hebben er tien jaar lang Zuid-Molukkers gewoond. Ook hun verhaal zal bij Fochteloo naar voren komen. Op 5 mei moet het werk klaar zijn. Dan moeten de kampen ook onderdeel worden van toeristische routes in de omgeving.

Historicus Kees Timmerman

(Advertentie)
(Advertentie)