Berging containers kan eindelijk beginnen, als het weer niet te ruig is

12 jan 2019 - 13:11

De berging van de containers die al twee weken lang op de bodem van de Noordzee liggen begint zaterdag eindelijk. Door een zware storm zijn de containers van het vrachtschip MSC Zoe afgevallen. De berging zou al eerder beginnen, maar er ontstond vertraging.

Foto: André Borsch

Als eerste zijn de bergingsschepen naar de Eemsgeul gevaren. Daar ligt ook een container op de bodem, in de route van het scheepvaartverkeer.

Ruig weer

"Het schip is nu ter plaatse en bezig om voorbereiding te treffen om met bergen te beginnen," vertelt Edwin de Feijter van Rijkswaterstaat. "We hopen dat het lukt in verband met het weer. Het zijn zware omstandigheden met windkracht 7 of 8. Veiligheid gaat voor, als de golven te hoog staan, moeten ze staken."

Het bergingsschip moet de container bergen die in de Eemsgeul ligt. "Hij ligt middenin de geul en is een gevaar voor de scheepvaart."

Verschuiven

Mogelijk verschuiven de containers door het weer. "Containers die op de bodem liggen, liggen daar redelijk vast, al kan de stroming mogelijk voor verplaatsing zorgen. Ze moeten goed kijken waar de container ligt en hoe die erbij ligt. De berging is niet zomaar klaar."

Ook andere containers liggen op een vaarroute, maar daar zijn de geulen dieper. Al met al gaat het bergen nog maanden duren.

Een van de grootste containerschepen in de wereld, de MSC Zoe uit Panama, heeft in de nacht van 1 op 2 januari 2019 meer dan 290 containers verloren. Dat gebeurde net boven het Duitse eiland Borkum. Door de harde wind zijn de containers naar de Friese Waddeneilanden gedreven. Al het nieuws over de containerramp is te vinden op de dossierpagina.

(Advertentie)
(Advertentie)