Sjinkie Knegt mogelijk ooit terug op topniveau

12 jan 2019 - 10:19

Het zou mogelijk zijn dat shorttracker Sjinkie Knegt ooit terugkomt op topniveau, ook al is hij eerder deze week erg verbrand. Dat zegt directeur Paul van Zuijlen van het brandwondencentrum in Beverwijk.

Foto: OrangePictures

Sjinkie Knegt raakte donderdag erg verbrand toen zijn kleding in brand vloog bij het aansteken van een houtkachel. Op het EK shorttrack in Dordrecht is het nieuws ingeslagen als een bom.

Van Zuijlen kan geen uitspraken doen over de concrete verwondingen van Knegt, maar hij kan op basis van zijn ervaring als chirurg wel zeggen dat er bij tweede- en derdegraads brandwonden vaak een lange revalidatie nodig is. Dat een topsporter daarna weer op het hoogste niveau terugkomt, is niet uit te sluiten, zegt hij.

"Tik voor een lichaam"

"Een forse brandwond is natuurlijk een tik voor een lichaam", zegt Van Zuijlen bij de NOS. "Maar ik heb veel mensen erbovenop zien komen. We hebben fanatieke skiërs gehad die hun voet verbrand hadden. Die konden daarna weer skiën. Je moet het altijd per persoon bekijken."

"We krijgen ook mensen binnen die voor tachtig procent verbrand zijn. Die mensen zijn al blij als ze überhaupt weer goed kunnen lopen. Maar als je plaatselijk verbrand bent, hoeft dat je niet meteen te beperken. Topsporters vragen het uiterste van hun lichaam, dus die zullen er wel eerder gevolgen van ondervinden."

"Littekens kunnen voor chronische problemen zorgen"

"Het is afhankelijk van hoe littekens zich ontwikkelen. Het heeft wel gevolgen. Tijdens de herstelperiode kan iemand niet trainen, de huid moet genezen en dat kost energie. Littekens kunnen een beperking vormen, maar of ze van invloed zijn op het sporten is de vraag. Het is reëel dat ze voor een chronisch probleem zorgen."

(advertinsje)
(advertinsje)