"We hebben hier één doel: knallen voor Sjinkie"

11 jan 2019 - 22:43

Het was een vreemde dag voor de shorttrackers op het EK. Het nieuws van de brandwonden van Sjinkie Knegt sloeg in als een bom, maar tegelijkertijd moest de focus op het ijs liggen. "Hij kijkt mee en ik ben heel blij dat-ie dat kan", zei Daan Breeuwsma, een goede vriend van Knegt. "Hij wil niets missen. Zo kunnen we hem misschien ook iets moois geven deze dagen."

Daan Breeuwsma - Foto: www.orange-pictures.nl

"Het nieuws was voor iedereen heel zwaar, want we zijn een hechte ploeg. Zelf ken ik hem al sinds mijn tiende. We zijn al sinds onze jeugd close." Met één ding was Breeuwsma wel heel blij: "Dat zijn zoontje Melle niet heeft. Dat het met hem goed gaat, is al een hele opluchting. Nu hoop ik dat Sjinkie ook een beetje goed herstelt. Wij hebben hier één doel: knallen voor Sjinkie."

Daar zijn de Friese shorttrackers goed mee begonnen, want ze zijn allemaal door naar de volgende rondes. "We staan er goed voor", zei Breeuwsma, die zich goed voelt. "Ik zit dicht tegen de topvorm aan. Zaterdag zien we wat dat echt waard is, want dit waren uiteindelijk maar voorrondes. Ik voel me fit en sterk."

Ik ken Sjinkie goed: stoere kerel, maar hij heeft maar een klein hartje

Daan Breeuwsma

Op de eerste dag van het EK, vrijdag, hebben Breeuwsma en Knegt nog contact gehad. "Gisteren wel even, maar vandaag niet. Ik wil gefocust zijn. Fenna las gisteren wat berichten voor aan Sjinkie. Hij was heel emotioneel. Ik ken Sjinkie goed: stoere kerel, maar hij heeft maar een klein hartje. Hij baalt flink. Ik kan nu niet bij hem zijn. Het enige wat ik kan doen, is volle bak schaatsen en alles geven."

Jasper Brunsmann maakte zijn debuut op het EK shorttrack. Dat deed hij op de ploegenachtervolging. "Het was spannend, absoluut. Met een vol stadion voel je de druk wel", zei de schaatster uit Uitwellingerga. Hij had nog een mooie inhaalactie. "Dan hoor je het publiek schreeuwen. Dat geeft natuurlijk ook een boost. Echt prachtig, echt heel mooi."

Of Brunsmann ook in de halve finale mag schaatsen, is nog onzeker. "Dat is altijd de vraag. We horen pas twintig minuten voor de start wie er rijdt. Ik heb laten zien wat ik kon. Dat was wel goed, maar je weet het nooit."

Een andere debutant was Tineke den Dulk. Zij schaatst ook op de ploegenachtervolging. "Het was geweldig, helemaal omdat het in eigen land is. Zo'n mooi evenement, het is gewoon supercool", zei ze.

Bondscoach Jeroen Otter had aangegeven dat hij graag iedereen wilde laten schaatsen. "Dus ik wist dat er in ieder geval een grote kans zou zijn." Ze vond het wel spannend. "Maar op zich ging het goed. Ik reed stabiel en kwam er mooi in, volgens mij. Voor een eerste race ben ik er wel tevreden over. Je merkt dat het niveau zoveel hoger is. Dit smaakt eigenlijk alleen maar naar meer."

Suzanne Schulting, topfavoriet bij de vrouwen, wilde zich met name afsluiten vanwege het nieuws van Sjinkie Knegt. "Met wat er gisteren is gebeurd, is het toch net iets anders."

Over haar earste EK-dag was ze wel tevreden. "Het is goed gegaan vandaag, dat kun je zien aan de resultaten. In je achterhoofd denk je echt wel aan Sjinkie, maar je moet ook door. Sjinkie wil niets liever."

(advertinsje)
(advertinsje)