Schepen die de containers moeten bergen, zijn onderweg

11 jan 2019 - 21:55

Een 'suveryschip' en het bergingsschip Atlantic Tonjer zijn vrijdagavond rond een uur of negen vanuit IJmuiden vertrokken. Ze varen richting Eemsgeul, waar ze gaan beginnen met de bergingsoperaties van de containers. Als het weer goed blijft, worden de eerste containers geborgen. De afgelopen dagen zat het weer vaak tegen, waardoor de berging vertraging heeft opgelopen.

De Atlantic Tonjer kwam donderdag aan in IJmuiden. Daar hebben ze een grote kraan en andere apparatuur opgezet, die moeten helpen bij het bergen.

De verwachting is dat zaterdagochtend een ander bergingsschip, de Geosund, aankomt in IJmuiden. Dan wordt ook dat schip voorbereid op de bergingswerkzaamheden.

Slechte omstandigheden op zee

Defensie is ook met schepen in het gebied. Met die schepen wordt vanaf maandag verder gezocht naar containers die nog niet zijn gelokaliseerd. De schepen van Rijkswaterstaat zijn voorlopig gestopt met het lokaliseren, omdat de omstandigheden op zee niet goed zijn.

Een van de grootste containerschepen in de wereld, de MSC Zoe uit Panama, heeft in de nacht van 1 op 2 januari 2019 meer dan 290 containers verloren. Dat gebeurde net boven het Duitse eiland Borkum. Door de harde wind zijn de containers naar de Friese Waddeneilanden gedreven. Al het nieuws over de containerramp is te vinden op de dossierpagina.

(Advertentie)
(Advertentie)