Waadapp moet locatie van aangespoeld plastic in kaart brengen

Vrijwilligers kunnen vanaf vrijdag helpen met het in kaart brengen van alle plastic korrels, die in het Waddengebied zijn aangespoeld. Ecologen onder leiding van de Rijksuniversiteit Groningen hebben een speciale webapp gelanceerd, waarmee mensen onder andere aan kunnen geven waar het plastic precies ligt. Het grote containerschip MSC Zoë verloor vorige week 291 containers op de Noordzee boven het Duitse eiland Borkum.
© Anton Kappers
Op www.waddenplastic.nl kan iedereen helpen met het in kaart brengen van al het aangespoelde plastic. De onderzoekers hopen zo een goed ruimtelijk beeld te krijgen van waar de korrels liggen en of dat aan de vloedlijn is gekoppeld. Deze informatie kan bijdragen aan het op touw zetten van nieuwe schoonmaakacties.

Gevolgen voor fauna

Tjisse van der Heide van de RUG maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de containerramp voor de fauna in de Waddenzee. "Het plastic en het piepschuim kan door dieren onder in de voedselketens worden gegeten. Denk aan pieren, mosselen, dieren in de bodem. Deze dieren worden op hun beurt weer gegeten door grotere dieren, waaronder vogels en zoogdieren. Op de lange termijn hoopt het plastic zich steeds verder in de voedselketen op."
Tjisse van der Heide
Een van de grootste containerschepen in de wereld, de MSC Zoe uit Panama, heeft in de nacht van 1 op 2 januari 2019 meer dan 290 containers verloren. Dat gebeurde net boven het Duitse eiland Borkum. Door de harde wind zijn de containers naar de Friese Waddeneilanden gedreven. Al het nieuws over de containerramp is te vinden op de dossierpagina.