Begraven blijft onverminderd populair in Burgum en omstreken

11 jan 2019 - 09:27

Begraven worden is nog altijd onverminderd populair in Burgum en omstreken. De verhouding tussen crematie en begrafenis is ongeveer half-om-half. Dit in tegenstelling tot het landelijke beeld, waar intussen zo'n 75 procent kiest voor een crematie. Daardoor is er tekort aan ruimte op de begraafplaats van Burgum.

Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries

Dat betekent wel dat de druk op de begraafplaats bij de Kruiskerk hoog is en het er vol dreigt te raken. Daarom is er een plan gemaakt om uit te breiden, het te herinrichten en het op te knappen. Donderdagavond was er een druk bezochte informatieavond in de Kruiskerk, waar een van de plannenmakers, Gerrit Kronemeijer, tekst en uitleg gaf. Zo wordt het kerkhof in noordelijke- en oostelijke richting uitgebreid.

Niet alleen uitbreiden

Uitbreiden is niet de enige manier waarop plaats wordt gemaakt. Bernhard Bos, administrateur van de Kruiskerk, heeft onderzoek gedaan naar de graven. Van verschillende graven werd al twintig jaar geen onderhoudskosten meer betaald en ook waren de nabestaanden niet meer te achterhalen. Bos: "De begraafbehoefte neemt toe, maar de beschikbaarheid neemt af. Dat was een indicatie om te zeggen, 'we moeten kijken naar de bestaande graven waarvan de rechten zijn verlopen of het onderhoud niet meer wordt betaald'. Dan zou het kunnen dat er graven moeten worden geruimd, om op die manier ruimte vrij te maken."

Kronemeijer en Bos over de plannen in Burgum

Trefwoorden: 
Burgum begraafplaats begraven
(advertinsje)
(advertinsje)