"Voorstanders zandwinning zijn goed voor het debat"

Wie heeft toch de spandoeken voor de zandwinning opgehangen, die ruim een week geleden in De Fryske Marren verschenen? Dat is nog steeds een vraag, waar met name de tegenstanders van de zandwinning erg mee bezig zijn. Zij willen namelijk graag met de voorstanders in gesprek.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
"Wij staan open voor een gesprek en vinden het ook goed om hun argumenten te horen", zegt Baukje Miedema uit Mirns, een van de actievoerder van het eerste uur. "We zijn al zolang bezig en tot nu toe hoorden we eigenlijk alleen de tegenstanders. Dan dreigt de discussie toch wat de 'verkokeren'. Je bent elkaar alleen maar aan het bevestigen. Dan is het goed om te weten dat er ook andere argumenten zijn."

'Mediageweld van de tegenstanders'

In de media en bij de bijeenkomsten van de gemeente waren het tot nu toe alleen de tegenstanders die van zich lieten horen. Volgens een anonieme brief die is binnengekomen bij grootdefryskemarren.nl, is dat omdat men toch wat bang wordt van het mediageweld van de tegenstanders. Dat zou volgens de briefschrijvers voorstanders van de zandwinningsplannen afschrikken. Miedema vindt dat erg jammer. Volgens haar is er niet om bang voor te zijn.

'Het kan alleen maar helpen'

Jelle Draaier, een van de andere tegenstanders van de zandwinningsplannen, bevestigt dat. "We waren wel wat verbaasd over de spandoeken, maar zijn er eigenlijk wel blij mee. Het levert weer publiciteit op en dat kunnen we wel gebruiken. Over een paar weken staat het weer op de agenda van de gemeenteraad en dan kan dit alleen maar helpen."
Tegenstanders Jelle Draaier en Baukje Miedema
Niet alle voorstanders van de zandwinning houden zich stil. Zo laat Fedde de Vreeze uit Koudum weten dat hij wel voordelen ziet in de komst van het bedrijf Smals, dat het zandwinningseilandje voor de kust van Oudemirdum moet aanleggen. Volgens De Vreeze is dat erg goed nieuws voor de vogels. Hij heeft jaren op gaswinningslocaties in de Noordzee gewerkt en heeft gezien wat dat voor gevolgen had voor de natuur eromheen. "Je zag al heel snel dat vogels het als schuilplaats gebruikten. En dat zal ook gebeuren bij dat eilandje van Smals in het IJsselmeer."
De Vreeze met de kaart van het IJsselmeer © Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Voorstander Fedde de Vreeze
Volgens De Vreeze is het IJsselmeer momenteel een lastige plek om te zijn voor de vogels. Het water is vaak te onstuimig en een rustplaats is er bijna niet te vinden. "Het IJsselmeer heeft hele rare golven. Korte, rottige golven. Elke zeiler weet dat. Vogels rusten niet graag in golven, want daar worden ze juist moe van. En met harde wind is ook het foerageren een probleem. Dat eilandje voor de zandwinning zal daarom heel aantrekkelijk zijn voor de vogels. Ze zullen beschutting zoeken achter het eilandje, maar ook op het eilandje zelf. Als het maar op een goede wijze wordt aangekleed."

Positief geluid

De Vreeze stoorde zich al langer aan de, volgens hem, eenzijdige discussie die wordt gevoerd over de zandwinning. Hij nam daarom het besluit om een stuk in te sturen naar de lokale krant om ook eens een positief geluid te horen.
© Age van der Bles
De Vreeze is niet bang voor negatieve reacties van tegenstanders. Hij begrijpt de bezwaren van sommige natuurorganisaties, maar vindt wel dat sommige tegenstanders er te fel in gaan. Volgens De Vreeze is het zand hard nodig en zullen veel mensen er voordeel van hebben. "Er is geen ruimte meer voor de nuance. En zo wordt het voor raadsleden bijna onmogelijk gemaakt om goed over de voor- en nadelen na te denken en een goede afweging te maken. Daarom wilde ik nu dit geluid laten horen. Ik ben benieuwd wat men ervan vindt."