Stakingen metaalsector: "We zetten door totdat de CAO aangepast wordt"

10 jan 2019 - 12:33

Vakbonden FNV en CNV organiseerden donderdagochtend een landelijke stakingsactie in de metaalsector. In Fryslân kwamen er meer dan 200 medewerkers uit de sector op de actie in Leeuwarden af. "Dat is een goede opkomst", vertelt Wilma Nieveen van FNV. "Het aantal stakers neemt toe, ze zijn er flauw van."

Staking yn de metaalsektor - Foto: Pieta de Vries

"De actiebereidheid is groot", vertelt Nieveen. "We zetten door totdat de CAO aangepast wordt". De medewerkers leggen het werk neer in de hoop dat hun werkgevers de FME oproept om weer met de vakbonden aan tafel te gaan zitten. "We strijden voor een generatiepact, loonsverhoging en gelijk loon voor gelijk werk", vertelt Nieveen. "Uitzendkrachten moeten hetzelfde verdienen als iemand die vast in dienst is. Ook is er een enorm tekort aan werknemers dus moeten er meer plekken komen voor vaste werknemers", zegt ze.

De stakingen in de metaalsector zijn al langer aan de gang. Zo hebben de metaalwerkers in september en november het werk ook al eens neergelegd. Na deze stakingen hebben de vakbonden met de FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie, aan tafel gezeten. "Er is informeel overleg geweest, maar de FME wilde niet over de brug komen", zegt Nieveen. "We gaan door totdat er serieus op onze eisen ingegaan wordt."

Volgens Nieveen waren er medewerkers van alle Friese metaalbedrijven aanwezig. Het gaat om de bedrijven Ardagh Leeuwarden, Gea Royal de Boer, Stork Leeuwarden, Miedema de Wulf, Icon Yachts, Damn, De Vries Makkum en Thecla Bodewes.

Trefwoorden: 
CNV FNV staking CAO metaalsector
(Advertentie)
(Advertentie)