Kraanschip start donderdag met berging containers, als eerste bij Eemshaven

09 jan 2019 - 19:49

Rijkswaterstaat start donderdag bij de Eemshaven met het uit de vaargeul halen van de eerste containers die in de nacht van 1 op 2 januari van de MSC Zoe zijn gevallen. Daar zorgen de containers voor de meeste overlast. Daarna is het bergen va de containers in de vaargeul boven de Waddeneilanden aan de beurt.

Foto: Andre Bos

Rijkswaterstaat heeft woensdag een controlevlucht langs de kust uitgevoerd om te zien wat er allemaal is aangespoeld door de storm. Dat valt mee, want er zijn bijna geen nieuwe spullen bij gekomen, vertelt Edwin de Feijter van Rijkswaterstaat.

Donderdag starten ze met het bergen bij de Eems. Er worden banden om elke container gelegd en dan tilt een kraan op een schip het gevaarte uit het water. De hele opruimactie kan korter of langer duren. Dan is afhankelijk van het weer, het zicht en de hoogte van de golven.

"Maar misschien is het een tijdje rustig en kan er hard doorgewerkt worden. Uiteindelijk is het de bedoeling dat 100 procent van de containers en de rommel eruit gaat", besluit De Feijter.

Edwin de Feijter, Rijkswaterstaat

Een van de grootste containerschepen in de wereld, de MSC Zoe uit Panama, is in de nacht van 1 op 2 januari 2019 meer dan 290 containers verloren. Dat gebeurde vlak boven het Duitse eiland Borkum. Door de harde wind zijn de containers naar de Friese Waddeneilanden gedreven. Al het nieuws over de containerramp is te vinden op de dossierpagina.

Trefwoorden: 
containerramp
(advertinsje)
(advertinsje)