In Iepen Hert aflevering 3: verpleegkundige als de ogen van de arts

09 jan 2019 - 17:00

"Als verpleegkundige ben ik een soort van regisseur voor de zorg van een patiënt. Wat de patiënt aan zorg nodig heeft, wat het ook is, regel ik", vertelt Eelkje Strikwerda. Ze is de verpleegkundige van Klaas van der Meer, die in oktober een nieuwe hartklep kreeg in het MCL. In de serie 'In Iepen Hert' volgt Omrop Fryslân Eelkje, Klaas en ook chirurg John Bol Raap. Dit omdat het hartcentrum, dat onderdeel is van het MCL, hoort bij de beste hartcentra van Nederland. Genoeg reden om eens te kijken wat er zich achter de deuren van de OK afspeelt.

In Iepen Hert aflevering 3: Verpleegkundige Eelkje Strikwerda

Eelkje is 23 jaar oud en woont in Leeuwarden. Pas in juli vorig jaar is Eelkje afgestudeerd, maar dat ze dit werk zou gaan doen was al veel eerder bij haar bekend. Al sinds de basisschool had het werk haar interesse. "Vanaf het begin heeft het hart letterlijk mijn hart gestolen. Het is zo'n belangrijk orgaan dat in verbinding staat met het hele lichaam. Dat vind ik zo bijzonder aan het beroep." Daarnaast vindt Eelkje het verhaal achter de persoon ook een van de belangrijkste onderdelen van haar werk.

KWOOT Eelkje oer ferhaal efter de pasjint

"Het werk vind ik zo dankbaar. Mensen maken zich zorgen over de operatie die aanstaande is, en het is mooi om daar een rol in te spelen." Als verpleegkundige speelt Eelkje een belangrijke rol voor de patiënt. Zij is degene waarmee de patiënt veel contact heeft, en misschien nog wel belangrijker: Eelkje houdt de gezondheid van de patiënt in te gaten. "Ik ben eigenlijk de ogen van de arts. Ik vind een patiënt daarom ook nooit vervelend. Er is altijd wel een reden waarom een patiënt zich even niet goed voelt." En dan is het de taak van Eelkje om er achter te komen wat die reden is.

Trefwoorden: 
MCL In Iepen Hert hartoperatie
(Advertentie)
(Advertentie)