Brandbrief burgemeesters naar Den Haag: containerramp gelijkstellen aan olieramp

09 jan 2019 - 16:44

Calamiteiten met containers zoals nu moeten wat aanpak betreft gelijkgesteld worden aan een olieramp. Dat staat in een brandbrief van de burgemeesters van de Friese Waddeneilanden die woensdag naar Den Haag is gestuurd.

Foto: Kustwacht Nederland

Er moet meer toezicht komen op het beladen van containerschepen, op het vastsjorren van de containers en op de route van de schepen. Een GPS-tracker op elke container maakt opsporing gemakkelijker als ze overboord slaan. En als laatste moeten chips aan de buitenkant duidelijk maken of er gevaarlijke lading in zit.

Minister Van Nieuwenhuizen brengt woensdag een werkbezoek aan Harlingen en Terschelling naar aanleiding van de containerramp op de Noordzee met de MSC Zoe. Burgemeester Wassink van Terschelling zal haar dan persoonlijk de brandbrief overhandigen.

De voorgestelde maatregels zijn meteen te realiseren, aldus de burgemeesters. Ze maken zich al langere tijd zorgen over het containervervoer op de Noordzee. Met name het gemak waarmee containers overboord kunnen slaan en de gevolgen voor de natuur.

Trefwoorden: 
containerramp MSC Zoe
(Advertentie)
(Advertentie)