Regenboogvlag bij provinciehuis als reactie op Nashville-verklaring

09 jan 2019 - 16:39

Op het provinciehuis in Leeuwarden wappert sinds vier uur woensdagmiddag de regenboogvlag. Het gaat om een initiatief van de PvdA, D66, GroenLinks, SP, Partij voor de Dieren en onafhankelijk Statenlid Sietze Schukking. Deze fracties zijn ook de initiatiefnemers van de petitie 'Fryslân Regenboogprovincie'. Momenteel is Fryslân de enige provincie in heel Nederland die nog geen regenboogprovincie is.

Reinbôgeflagge by provinsjehûs

De Statenleden hijsen de vlag in aanwezigheid van onder meer een afvaardiging van COC Fryslân en Tûmba. De politie partijen kondigen ook een initiatiefvoorstel aan voor structurele steun voor Friese maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor een gelijke behandeling en de aanpak van discriminatie.

Tegengeluid

De afgelopen dagen maakten volgens de partijen duidelijk dat er nog veel werk te doen is op het gebied van gelijkwaardigheid en acceptatie. "De verklaring van Nashville, die zich uitspreekt tegen homo's en transgenders, en het feit dat die verklaring door Nederlanders en Friezen is ondertekend, bewijst dat." De actie voor het provinciehuis is bedoeld als een krachtig tegengeluid.

Foto: Omrop Fryslân, Jeroen Boersma

"Wij accepteren deze vorm van discriminatie nooit", zeggen de fractievoorzitters. "Wij staan voor een gemeenschap waarin mensen mogen houden van wie ze willen en zijn wat ze willen zijn."

Laatste regenboogprovincie

Fryslân is de enige provincie in Nederland die geen zogenaamd regenboogbeleid heeft. Daarom komen dezelfde partijen met een initiatiefvoorstel om als laatste provincie een regenboogprovincie te worden. Dan worden organisaties zoals COC Fryslân en Tûmba, die discriminatie tegengaan, structureel ondersteund.

Provinciale Staten hebben diverse keren gesproken over het regenboogbeleid. In 2016 was een meerderheid in Provinciale Staten tegen een motie om Fryslân een regenboogprovincie te maken.

Run op regenboogvlaggen

Na de Nashville-verklaring zijn de regenboogvlaggen bij de Dokkumer Vlaggen Centrale niet aan te slepen. Ze zijn daar door de volledige voorraad heen.

Veel Nederlandse kerken, gemeenten en particulieren bestellen de vlaggen. Voornamelijk de grootste vlaggen, van twee bij drie meter, worden vaak besteld. In Dokkum werken ze nu hard om weer aan de vraag te kunnen voldoen.

Drok by flaggesintrale Dokkum

(Advertentie)
(Advertentie)