Hengst Jasper 366 is onverwoestbaar: "Hij is een geboren entertainer"

09 jan 2019 - 08:32

Paardenkenners kennen hem allemaal. Jasper 366. De bekendste hengst uit Fryslân en zeker de populairste. Zijn stamboom is bijna eindeloos. En als hij de ring binnnenkomt, bij de hengstenkeuring in Leeuwarden, gebeurt er iets bijzonders met het publiek en houden sommigen het niet droog.

Jasper is met zijn 24 jaar eigenlijk al met pensioen. Maar één keer per jaar wordt hij toch nog klaargestoomd voor de keuring. Omdat de eigenaars, de familie Wijma, het zo mooi vinden. Maar misschien ook wel omdat Jasper er zelf nog zo'n zin in heeft.

"Hij laat je nooit in de steek"

Harry Middelaar is al jaren de trainer van Jasper. Het eerste jaar moest hij de hengst nog leren kennen, maar nu gaat het al stukken beter. "De opvolgende jaren ging het alleen maar makkelijker. Ik leerde Jasper snel kennen", vertelt Middelaar.

Hij heeft een bijzondere band met het dier. "Qua karakter is het onvoorstelbaar dat een paard altijd voor je gaat. Hij laat je nooit in de steek. Voor mij is het de 8ste keer dat we naar Leeuwarden gaan samen."

Verslaggever Gerrit de Boer ging bij Jasper 366 langs

Jasper is al wat ouder en moet dus rustig aan doen. "Een ander paard zou je intensiever trainen. Maar dat kan ik hem op deze leeftijd niet meer aandoen. Als hij iedere dag z'n beweging heeft, voelt Jasper zich het beste en blijft hij lekker fit."

Middelaar weet wat het geheim van Jasper is. Hij heeft van nature een heel mooie beweging en kan zijn achterste voeten heel diep en makkelijk onder zijn lichaam brengen. Dat hij nog zo soepel is, komt omdat hij nog iedere dag beweging krijgt. "Als Jasper in de arena staat, reageert 'ie enorm en trekt 'ie gelijk z'n spieren aan. Hij is een geboren entertainer."

Traditiegetrouw is Omrop Fryslân live bij Faderpaard. Op zaterdag 12 januari is de hengstenkeuring vanaf 8.30 uur te zien op telefyzje, Omropfryslan.nl en de Omrop-app. Het commentaar wordt gegeven door presentator Gerrit de Boer van Omrop Fryslân en deskundige Henk Dijkstra. Aan het einde van de middag wordt bekend wie de kampioen van 2018 is. Voor 'buitenlandse' kijkers is de uitzending op internet te volgen met Nederlands, Engels of Duits commentaar. Meer Fries paard is te vinden op Omropfryslan.nl/faderpaard.

(advertinsje)
(advertinsje)