VIDEO: Storm in Fryslân: hoogwater, losgeslagen containers en dijkbewaking

08 jan 2019 - 21:13

Een officiële storm was het niet, maar de harde wind in het Waddengebied zorgde dinsdag wel voor veel problemen. Vooral in combinatie met de losgeslagen containers van de MSC Zoë was de situatie extra spannend. Op de Waddeneilanden liepen veerdammen onder en sloegen stukken duin weg. Bij Harlingen en Lauwersoog spoelden er spullen aan en de Waddenzeedijk werd goed bewaakt.

De verwachting was dat er weer veel spullen uit de containers zou aanspoelen. Dat viel echter mee. Dinsdagnacht is het weer hoogwater en er wordt verwacht dat er dan weer meer rotzooi op de stranden achterblijft.

In de Noordzee boven Terschelling werden de eerste twee containers geborgen. Het waren twee kapotte containers zonder lading. De containers werden met behulp van sonarbeelden gelokaliseerd.

Op Ameland spoelde dinsdagochtend een deel van de voormalige NAM-locatie weg door het hoge water. Daarbij is mogelijk vervuilde grond in de zee gespoeld. De NAM doet onderzoek.

Vlieland had door de storm en het hoge water te maken met forse duinafslag en op Schiermonnikoog spoelden Matrassen aan.

Foto: Herman Slagter

Het Noarderleech

Het Fryske Gea houdt de situatie op hun kwelders in Noord-Fryslân goed in de gaten. Het gebeurt niet heel vaak dat die onderlopen. Vanwege de containerramp kon het zomaar zo zijn dat er veel afval op het land spoelde. Op een enkele jerrycan na viel het wat betreft afval uit de containers in Het Noarderleech mee. Bij Lauwersoog was het beeld wel heel anders. Daar lagen de dijken bedolven onder plastic en liep de haven onder.

Houden de dijken?

Dat was nog maar de vraag voor Wetterskip Fryslân. Maar ook voor hen was een andere vraag belangrijker, namelijk: wat spoelt er allemaal aan? Reden genoeg om dijkbewaking in te stellen.

Voor Jan Wolters, een van de twintig dijkwachters, was het een heel drukke dag. Hij hield de dijk bij Harlingen in de gaten. Op die plek werd dinsdagochtend vroeg de keermuur gesloten vanwege het tij en de hoge waterstand. Pas later zal duidelijk worden hoeveel troep er eigenlijk is aangespoeld. Dijkwachter Wolters en zijn collega's blijven daar alert op.

Een van de grootste containerschepen in de wereld, de MSC Zoe uit Panama, heeft in de nacht van 1 op 2 januari 2019 meer dan 290 containers verloren. Dit gebeurde net boven het Duitse eiland Borkum. Door de harde wind zijn de containers naar de Friese Waddeneilanden gedreven. Al het nieuws over de containerramp is te vinden op de dossierpagina.

(advertinsje)
(advertinsje)