Containers in de Waddenzee breken open tijdens het takelen: dekens vallen in het water

De losgeraakte containers, die dinsdagmiddag naar Lauwersoog zijn gesleept, zijn opengebroken toen ze uit het water werden getakeld. De inhoud van de containers is daarbij in het water van de haven beland. Het lijkt erop dat het grootste deel van de lading uit dekens bestaat. De containers, die aan elkaar vast zaten, raakten eerder op de middag los van zandplaat Het Rif en werden zijn door de calamiteitenaannemer uit Harlingen naar Lauwersoog gebracht. Vlak voor de containers op het droge stonden, braken ze open.
© Omrop Fryslân, Willem de Vries
Rijkswaterstaat heeft dinsdagmiddag met een helikopter controles boven het Waddenzeegebied uitgevoerd. "De verwachting was dat er veel zou aanspoelen, maar dat valt mee", zei woordvoerder Anne van der Meer.
De verkeersdienst van de vuurtoren van Schiermonnikoog ontdekte dat de containers losraakten. "Zij hebben meteen contact opgenomen met onze calamiteitendienst in Harlingen", vertelt Van der Meer. Onderweg naar Lauwersoog ging de sleepkabel los, zodat een van de bemanningsleden op de containers moest klimmen om die opnieuw te bevestigen.
Oankomst konteners Lauwerseach
Rijkswaterstaat heeft volgens Van der Meer goed zicht op de situatie in het Waddengebied. "Wij weten veel beter hoe de situatie met de containers is op de Waddenzee, dan op de Noordzee", aldus Van der Meer. De situatie valt mee volgens de woordvoerder. "Er zijn nu geen losse containers mer die een gevaar kunnen vormen voor het verkeer op het water."
© CAMJO media, Jaring Rispens
Woordvoerder Anne van der Meer van Rijkswaterstaat
Een van de grootste containerschepen in de wereld, de MSC Zoe uit Panama, heeft in de nacht van 1 op 2 januari 2019 meer dan 290 containers verloren. Dit gebeurde net boven het Duitse eiland Borkum. Door de harde wind zijn de containers naar de Friese Waddeneilanden gedreven. Al het nieuws over de containerramp is te vinden op de dossierpagina.