Richard Kiewiet: "We kunnen de Wadden wel aanwijzen als werelderfgoed, maar we kunnen het niet beschermen"

08 jan 2019 - 13:39

"We kunnen ons Waddengebied wel als werelderfgoed aanwijzen, maar we kunnen het niet beschermen." Dat zegt Richard Kiewiet van Ameland. Hij maakt zich grote zorgen over twee containers die overboord zijn geslagen van containerschip MSC Zoe en nog altijd boven Oost-Ameland liggen. "Laten we hopen dat die zo snel mogelijk geborgen kunnen worden."

Swalkôffal op it Waad. - Foto: Omrop Fryslân, Remco de Vries

Kiewiet hoopt dat de wind uit het noorden blijft komen, zodat de rommel uit deze containers niet in de kwelders belandt. Wat er precies in de containers zit is niet bekend. "Het is in ieder geval geen gif", weet Kiewiet.

Vrijbuiters

Tot nu toe zijn er nog geen spullen aangespoeld op Ameland, zover Kiewiet weet. "Maar grote delen van de stranden zijn nog niet begaanbaar." Het strand op Ameland was gewoon toegankelijk voor nieuwsgierige mensen. Dat in tegenstelling tot andere eilanden, die een bezoek aan het strand hadden verboden. "Wij zijn wat meer vrijbuiters, iedereen heeft z'n eigen verantwoording", zegt Kiewiet.

Richard Kiewiet

Een van de grootste containerschepen in de wereld, de MSC Zoe uit Panama, heeft in de nacht van 1 op 2 januari 2019 meer dan 290 containers verloren. Dit gebeurde net boven het Duitse eiland Borkum. Door de harde wind zijn de containers naar de Friese Waddeneilanden gedreven. Al het nieuws over de containerramp is te vinden op de dossierpagina.

(Advertentie)
(Advertentie)