Deel boorlocatie NAM op Ameland spoelt weg door storm

08 jan 2019 - 12:39

De oud-NAM-locatie op Ameland is dinsdagochtend door het hoge water deels weggespoeld. Vervuilde grond is mogelijk in de zee gespoeld. "Dat kunnen we pas concluderen als de storm is gaan liggen", zegt Richard Kiewiet van Ameland.

Voormalige NAM-locatie Ameland - Foto: Eigen foto

Er is eerder al een deel van de locatie weggespoeld en nu weer. Het is niet duidelijk of er wel of niet vervuilde grond de zee in is gespoeld, vervolgt Kiewiet. "Met die conclusie moeten we nog een beetje voorzichtig zijn."

De voormalige NAM-locatie bij Hollum op Ameland is in de jaren zestig aangelegd door de NAM als gaswinningslocatie. Er is nooit gebruik van gemaakt voor gaswinning, maar bij boring is de grond wel vervuild door diesel. In 2018 is de NAM begonnen met het opruimen daarvan. Dit moet uiterlijk in maart 2019 klaar zijn.

Nooddijk

Er was een dijk van grote zandzakken gebouwd om de locatie te beschermen bij hoogwater. Deze nooddijk van bigbags en een deel van de zandfundatie zijn dinsdag weggeslagen door de storm in combinatie met springtij.

De NAM doet onderzoek of er ook vervuilde grond is weggespoeld. Zodra het water zakt, wordt de dijk van bigbags opnieuw gebouwd.

NAM-locatie bij Hollum voor de storm - Foto: Google Maps
Trefwoorden: 
Ameland NAM boorlocatie
(advertinsje)
(advertinsje)