Mintjes: "Ga er maar vanuit dat het hele feest straks opnieuw begint"

07 jan 2019 - 13:34

Met de voorspelde storm van dinsdag gaat Arjen Mintjes, directeur van de Maritieme Academie in Harlingen, er vanuit dat er de komende dagen nog heel veel rommel zal aanspoelen uit de containers die nu nog in zee liggen. "Ga er maar vanuit dat het hele feest straks opnieuw begint."

Marityme Akademy oer kontenerramp

De afgelopen dagen staken honderden vrijwilligers de handen uit de mouwen om de rommel uit zo'n 25 containers op te ruimen. Arjen Mintjes verwacht dat er ook de komende dagen nog volop rommel zal aanspoelen op de Waddeneilanden en het kustgebied. "Er liggen nog zo'n 200 containers op de zeebodem. Als daar 40 van openbreken, begint het hele feest opnieuw. Ga er maar vanuit dat er na de storm weer aardig wat rommel op het wad ligt en ook op de stranden."

Twee scenario's

De storm die voor dinsdag is voorspeld, kan twee gevolgen hebben voor de containers. Of ze graven zichzelf nog dieper in. Of ze breken open. In dat laatste geval zullen er weer heel wat spullen aanspoelen op de stranden

20 containers nog kwijt

Van de 281 containers die vorige week woensdag overboord sloegen van containerschip MSC Zoe zijn intussen 200 containers gelokaliseerd. Ze liggen vooral in de vaargeulen, waar grote schepen gebruik van maken Van zo'n 20 containers is nog geen spoor te vinden.

Vaargeulen dicht

De containers liggen op zo'n 20 tot 25 meter diepte. Als ze op de zijkant liggen, is dat nog maar 12 meter. Dat is niet diep genoeg om overheen te varen. Vandaar dat sommige vaargeulen zijn afgesloten.

Arjen Mintjes verwacht opnieuw veel rommel

Een van de grootste containerschepen in de wereld, de MSC Zoe uit Panama, heeft in de nacht van 1 op 2 januari 2019 meer dan 290 containers verloren. Dit gebeurde net boven het Duitse eiland Borkum. Door de harde wind zijn de containers naar de Friese Waddeneilanden gedreven. Al het nieuws over de containerramp is te vinden op de dossierpagina.

(Advertentie)
(Advertentie)