Onderzoeker doet nu wel heel actueel onderzoek naar plastic in zee

07 jan 2019 - 12:02

Onderzoeker Elisa Bravo Rebolledo van Bureau Waardenburg is al jaren bezig met onderzoek naar de invloed van plastic in de natuur en in de zee. Het afgelopen jaar heeft ze vooral gekeken naar hoe veel plastic er in de Waddenzee zit. Een onderwerp dat de afgelopen dagen wel heel actueel is geworden nu 281 containers met allerlei spullen van het containerschip MSC Zoe in de zee zijn beland.

Foto: Omrop Fryslân, Remco de Vries

De belangrijkste vraag die mensen stellen, is hoe schadelijk al dat plastic in de zee is. Dat hangt er heel erg van af hoe groot het plastic is, vertelt onderzoeker Elisa Bravo Rebolledo. Ook de soort en de vraag of het plastic drijft of zinkt is van belang. Plastic dat zinkt, blijft in ieder geval buiten bereik van de meeste zeezoogdieren, zoals bruinvissen of zeehonden. Deze dieren duiken namelijk niet zo diep.

Autobumper in de maag

Het plastic kan natuurlijk wel verder naar het noorden reizen door zeestromingen en dan kan het bijvoorbeeld schadelijk zijn voor potvissen. Maar die hebben niets in de Noordzee of de Waddenzee te zoeken. Als ze er al zijn, gaat er meestal iets niet goed. Bij Duitsland is er al eens een potvis gevonden met een autobumper in de maag.

Elisa Bravo Rebolledo fan Bureau Waardenburg

Seestjer mei plastic - Foto: Remco de Vries, Omrop Fryslân

Wanneer is plastic dan wel gevaarlijk? Grotere plastic objecten kunnen gevaarlijk zijn als bijvoorbeeld zeehonden erin verstrikt raken, legt Bravo Rebolledo uit. Kleinere spullen kunnen door vogels worden opgegeten. Als ze geluk hebben, poepen ze het meteen weer uit of gaat het in de maag kapot. Maar het kan de boel ook verstoppen of er kan zo veel plastic in de maag blijven zitten dat de vogel geen prikkels meer krijgt dat hij moet eten.

Eerst eten, dan denken

Door het opeten van plastic wordt de conditie van de vogels slechter en kunnen ze dood gaan. Maar het is nog niet te zeggen of er veel vogels zullen sterven, zegt Bravo Rebolledo. Hoeveel plastic een vogel opeet, hangt ook af van de vogelsoort. Stormvogels zoeken bijvoorbeeld veel eten op het land, waar meer plastic te vinden is. Bovendien is de concurrentie in een groep stormvogels groot, waardoor ze eerst eten en daarna pas nadenken.

Sulvermiuw - Foto: Shutterstock.com

Bravo Rebolledo is betrokken bij grootschalig onderzoek naar de Noordse stormvogel. Deze vogelsoort wordt gevolgd omdat ze al hun eten op zee zoeken. Daardoor geeft de stormvogel een goede indicatie van de hoeveelheid plastic die in zee drijft. Het streven is dat maar 4 procent van de vogels plastic in de maag heeft. Dat is nu nog 60 procent. Al wordt het wel beter, zegt Bravo Rebolledo. De onderzoeker van Bureau Waardenburg kijkt vooral naar de lange termijn.

Eerste bemonstering

Bravo Rebolledo is echter wel erg benieuwd naar de hoeveelheid plastic die ze in het tweede jaar van het plasticonderzoek in het Waddengebied zal tegenkomen, na de ramp met de 281 containers en de grote inzet van heel veel mensen om alles op te ruimen. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van Rijkswaterstaat. De Zuiderduintjes op het Groninger Wad vormen de eerste plek van de locaties die worden bemonsterd en waar Bravo Rebolledo zal gaan kijken.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met Wageningen Marine Research.

Een van de grootste containerschepen in de wereld, de MSC Zoe uit Panama, heeft in de nacht van 1 op 2 januari 2019 meer dan 290 containers verloren. Dit gebeurde net boven het Duitse eiland Borkum. Door de harde wind zijn de containers naar de Friese Waddeneilanden gedreven. Al het nieuws over de containerramp is te vinden op de dossierpagina.

(Advertentie)
(Advertentie)