Mintjes kritisch over aanpak containerramp: "Er is te laat actie ondernomen"

07 jan 2019 - 09:00

"Er is te laat actie ondernomen." Dat zegt Arjen Mintjes, directeur van de Maritieme Academie in Harlingen. Hij is kritisch over de wijze waarop de ramp met de containers van MSC Zoe is aangepakt. "Wanneer er betere coördinatie was geweest, hadden er eerder een meer containers kunnen worden opgeruimd."

Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Mintjes is vooral kritisch over het gebrek aan samenwerking. "Voor dit soort gevallen ligt er geen calamiteitenplan klaar. Iedereen heeft wat te zeggen over het wad. Daardoor is er geen samenwerking. Wij hebben het als KNRM Harlingen in ons omgeving zelf maar geregeld. En pas later kwam er coördinatie op gang, toen we zelf contact zochten. Dat moet beter. Ik hoop dat we deze week mer samenwerking met elkaar hebben om die andere containers op te vissen."

Het hoort er bij

Docent Jetse Stienstra van de Maritieme Academie heeft het zelf nooit meegemaakt dat er containers overboord sloegen. Toch wil hij de kapiteit van de MSC Zoe niet de schuld geven. "Ieder jaar slaan er wereldwijd zo'n 15.000 containers over boord. Dat lijkt niet veel, maar op zo'n containerschip zitten soms al 20.000 containers. Dat is de overmacht van de zee. Dat hoort er een beetje bij."

Arjen Mintjes van de Maritieme Academie

Een van de grootste containerschepen in de wereld, de MSC Zoe uit Panama, heeft in de nacht van 1 op 2 januari 2019 meer dan 290 containers verloren. Dit gebeurde net boven het Duitse eiland Borkum. Door de harde wind zijn de containers naar de Friese Waddeneilanden gedreven. Al het nieuws over de containerramp is te vinden op de dossierpagina.

(advertinsje)
(advertinsje)