Opruimers op Schiermonnikoog hebben wisselend succes

06 jan 2019 - 15:30

De vrijwilligers die zaterdag meededen aan het opruimen van de aangespoelde troep op Schiermonnikoog hadden wisselend succes. Dat blijkt uit hun verhalen op de boot terug naar de vaste wal.

Foto: Omrop Fryslân, Alle Faber

Zakken vol troep

Verschillende mensen lukte het niet om op de plekken te komen waar nog veel moest worden opgeruimd. Voor een aantal mensen was dat te ver lopen. Ook waren er niet genoeg trekkers om hen daarheen te brengen.

Verslaggever Gerrit de Boer was ook op Schiermonnikoog

Degenen die wel zover kwamen maakten in een paar uur tijd grote delen van het strand afvalvrij. Ook kwamen ze vaak terug met een zak vol spullen die mee naar huis ging, waaronder rugzakken, barkrukjes, speelgoed, kleren en schoenen.

Foto: Omrop Fryslân, Remco de Vries

Bang voor plastic

Zonder uitzondering maken de schoonmakers zich zorgen over de verschrikkelijk grote hoeveelheden klein plastic en piepschuim dat bijna niet op te ruimen is. Het wordt opgegeten door vissen en vogels. Ze zijn bang dat het eiland en de natuur nog jarenlang last kunnen hebben van deze rotzooi.

Verschillende vrijwilligers zijn van plan om de komende tijd nog een keer naar het eiland af te reizen. Volgens één van hen moeten alle bezoekers van Schiermonnikoog de komende tijd een afvalzak meenemen als ze een bezoekje brengen aan het strand.

(advertinsje)
(advertinsje)