Visserij wil beter toezicht op het beladen van containerschepen

04 jan 2019 - 12:24

Er moet in de havens beter toezicht komen op het beladen van grote containerschepen. Dat zegt voorzitter Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond. Volgens hem gaat er in de haast van het beladen van de schepen vaak iets mis en worden containers niet goed vastgezet. Jaarlijks verdwijnen er zo duizenden containers in zee.

Fiskerij - Foto: Shutterstock.com

De containers vormen volgens Nooitgedagt een groot gevaar voor de scheepvaart. De vissers op de Noord- en Waddenzee hebben bovendien veel last van de containers en de lading die daaruit is gekomen. "Het gevaarlijkst zijn de containers. Daar zitten harde hoeken op en daar kan het schip op stukslaan of door worden omgetrokken", vertelt Nooitgedagt.

Ze halen netten vol spullen uit zee, zoals speelgoed en waterkokers. De vissers hebben grote zakken gekregen, waar ze het afval in bewaren en geven die af in de havens. Als ze drijvende containers tegenkomen, slepen ze die mee naar een veiliger plek of wordt er een bergingsschip gewaarschuwd.

Johan Nooitgedagt aan het woord

Aansprakelijk

De Vissersbond wil de eigenaar van het containerschip ook aansprakelijk stellen, net zoals de Waddengemeenten doen. "Ik vind het belangrijk om te weten hoe het komt dat de containers zijn losgeraakt. Hier zijn gewoon fouten gemaakt en dat moet gevolgen hebben."

Nooitgedagt waarschuwt wel dat mensen zich niet rijk moeten rekenen met het verzekeringsgeld. Er zit een maximumbedrag aan de aansprakelijkheid. Hoe hoog dat maximum is, valt nog niet te zeggen.

Trefwoorden: 
visserij Johan Nooitgedagt
(Advertentie)
(Advertentie)