Burgemeester Terschelling: "Over een halfjaar ligt de troep er misschien nog"

02 jan 2019 - 17:26

Burgemeester Bert Wassink van Terschelling baalt verschrikkelijk van alle spullen die woensdag aanspoelden op de Waddeneilanden. Toen Wassink 's ochtends wakker werd, is hij meteen naar het strand gegaan. "Je bent nieuwsgierig naar wat er op het strand ligt. Dan is het schrikken geblazen, vooral voor de gevolgen die dit heeft. Donderdag is de nieuwigheid eraf, maar over een halfjaar ligt een deel van de troep er misschien nog."

De rederij die aansprakelijk is voor de troep op de eilanden is door de autoriteiten al aangesproken op de vermiste containers. Normaliter zou die ook de rekening van de schade gepresenteerd krijgen. "Ik hoop dat mensen snel beginnen met opruimacties", zegt Wassink. "We denken na over hoe we dat gecoördineerd zo snel mogelijk op kunnen pakken, maar ook de verantwoordelijke reder moet in beweging komen, het liefst zo snel mogelijk."

Strook van 10 kilometer

De inhoud van de verschillende containers ligt verspreid over een strook van zo'n 10 kilometer over het eiland. Sommige spullen worden snel weggehaald door de jutters, maar wat er overblijft is veel troep, zo ziet Wassink. "Veel plastic, veel piepschuim. daar zijn we nog lang niet klaar mee. Dat wordt een enorme opruimactie. Echt een heel trieste aanblik."

Kan dit niet voorkomen worden?

Dat vraagt Burgemeester Bert Wassink zich af

Nu de stranden zo vol liggen met troep, komt ook de vraag omhoog hoe dit nu kon gebeuren. "De eerste de beste keer dat er een behoorlijke storm opsteekt, doet dit zich weer voor. Je zou zeggen: kan dit niet voorkomen worden?" Want volgens burgemeester Wassink zou dit niet nog een keer mogen gebeuren, want hoe mooi het vandaag ook is voor de jutters, "morgen is de nieuwigheid eraf, en over een halfjaar ligt een deel van de troep er misschien nog."

Een van de grootste containerschepen in de wereld, de MSC Zoe uit Panama, heeft in de nacht van 1 op 2 januari 2019 meer dan 290 containers verloren. Dit gebeurde net boven het Duitse eiland Borkum. Door de harde wind zijn de containers naar de Friese Waddeneilanden gedreven. Al het nieuws over de containerramp is te vinden op de dossierpagina.

(advertinsje)
(advertinsje)