Juttersbuit: een goudmijn voor de liefhebber, hoofdpijn voor autoriteiten

02 jan 2019 - 13:54

Het aanspoelen van containers vol met goederen op de Friese waddeneilanden is een goudmijn voor de echte strandjutters, maar een nachtmerrie voor natuurliefhebbers en de autoriteiten. Dirk Bruin is een van de jutters die woensdag op Vlieland al de volledige ochtend op het strand was te vinden. Hij ziet de golf van producten op het eiland als een mooie kans. "Dit is zo'n situatie dat het hele strand bezaaid ligt, dus dan hoef je je geen zorgen te maken dat je niets mee kan nemen"

Foto: De Vries Media

Kinderjassen, My Little Pony speelgoed, stoeltjes voor een voetbalstadion of auto-onderdelen. Het was woensdagochtend allemaal te vinden op de stranden van Vlieland en Terschelling. De spullen komen van het grootste containerschip van de wereld: de MSC Zoë uit Panama. Die verloor in de nacht van dinsdag op woensdag dertig containers met een grote verscheidenheid aan spullen. Een deel van die containers is nu aangespoeld op de Friese waddeneilanden.

Zoektocht van de Kustwacht

"Het merendeel drijft nog op zee", vertelt Maureen Ledegang van de Kustwacht. De organisatie heeft woensdagochtend vanuit de lucht geprobeerd om een goed beeld te krijgen van de aangespoelde en vermiste containers. Met name de zoektocht naar de drie containers met gevaarlijke stoffen is urgent. Voor zover nu bekend zijn deze echter nog niet gevonden of aangespoeld.

Ook burgemeester Tineke Schokker van Vlieland maakt zich zorgen over de gevaarlijke containers. Meer nog dan over de ravage die de aangespoelde spullen veroorzaken. "Wij hebben aan het begin van de middag op het gemeentehuis overleg, om zaken zoals het opruimen door te praten." Volgens de burgemeester ligt Vlieland "van oost naar west over het volledige eiland bezaaid met spullen."

Grote opruimactie

De opruimactie is niet makkelijk, en het gaat mogelijk nog dagen duren voordat de stranden weer schoon zijn. "Wij moeten voorkomen dat de spullen ook weer wegwaaien, want bijvoorbeeld de stadionstoelen zitten in plastic wat zomaar kan wegwaaien, de duinen in, en dat is natuurlijk niet de bedoeling."

Schokker heeft zelf nog niet gejut, volgens haar zitten er geen waardevolle goederen bij. Met name ook omdat de spullen al een tijdje in het zeewater hebben gelegen.

Als de kleinkinderen komen dan kunnen ze van baby tot de lagere school in de jassen.

Jutter Dirk Bruin

Jutter Dirk Bruin is het echter niet met de burgemeester eens. Hij is woensdagochtend meteen naar het strand getrokken om spullen te gaan zoeken. "Ik breng het eerst naar huis en dan zie ik wel wat ik ermee kan!" Bijvoorbeeld een van de stadionstoelen. "Er ligt hier een almachtige partij stoelen, maar de poten liggen verspreid over de hele vloedlijn." De poten passen niet allemaal op de stoelen, en dus heeft Bruin een mooie uitdaging gevonden: "nu komt het erop aan dat wij de juiste poten bij de juiste stoelen vinden."

Ook kinderjassen zijn een mooie vondst, zo vindt Bruin. "Als de kleinkinderen komen dan kunnen ze van baby tot de lagere school in de jassen."

Een van de grootste containerschepen in de wereld, de MSC Zoe uit Panama, heeft in de nacht van 1 op 2 januari 2019 meer dan 290 containers verloren. Dit gebeurde net boven het Duitse eiland Borkum. Door de harde wind zijn de containers naar de Friese Waddeneilanden gedreven. Al het nieuws over de containerramp is te vinden op de dossierpagina.

(advertinsje)
(advertinsje)