Waarschuwing voor gevaarlijke stoffen bij aangespoelde goederen

02 jan 2019 - 11:57

De kustwacht waarschuwt mensen die willen jutten dat er ook containers met gevaarlijke stoffen overboord zijn geslagen. Zo zouden er drie containers met organische peroxide worden vermist.

Foto: De Vries Media

De organische peroxide zit in poedervorm in vaten. Het is nog onduidelijk om welk type peroxide het gaat. Wel is duidelijk dat het materiaal al bij vijf graden boven nul in brand kan vliegen.

Volgens de kustwacht moeten mensen de brandweer of politie bellen als ze deze materialen vinden, en het spul beslist niet aanraken.

Een trieste aanblik op het eiland, hier zijn wij nog wel een tijdje mee bezig.

Burgemeester Bert Wassink van Terschelling

Intussen zijn achttien van de dertig containers gevonden: drie liggen er op Vlieland, vier op Terschelling en de rest ligt tussen Ameland en Schiermonnikoog. De scheepvaart op de Noordzee wordt intussen gewaarschuwd om uit te kijken naar de containers. Via een Navtext-bericht roept de kustwacht de schepen op om op te passen als ze in de buurt van de Waddeneilanden varen. De Brandaris zendt het bericht ook uit.

Duurt nog dagen

"Een trieste aanblik op het eiland, hier zijn wij nog wel een tijdje mee bezig", zegt burgemeester Bert Wassink van Terschelling in een reactie op de aangespoelde spullen. Ook burgemeester Tineke Schokker van Vlieland verwacht dat het nog wel dagen kan gaan duren voordat de stranden weer schoon zijn.

Bij Paesens-Moddergat ligt de zeedijk vol met piepschuim. Ook dit zou door de storm naar de kustplaats zijn toegewaaid.

Konteners oanspielt op Skylge en Flylân - Foto: Google maps

Een van de grootste containerschepen in de wereld, de MSC Zoe uit Panama, heeft in de nacht van 1 op 2 januari 2019 meer dan 290 containers verloren. Dit gebeurde net boven het Duitse eiland Borkum. Door de harde wind zijn de containers naar de Friese Waddeneilanden gedreven. Al het nieuws over de containerramp is te vinden op de dossierpagina.

(Advertentie)
(Advertentie)