Arjan Stroetinga voor de zevende keer Nederlands marathonkampioen

Arjan Stroetinga heeft op nieuwjaarsdag voor de zevende keer de nationale titel gepakt op het NK marathon op kunstijs. In Groningen was de 37-jarige Fries, na een zware wedstrijd van 150 rondjes, de snelste in de massasprint. Topfavoriet Sjoerd den Hertog uit Groningen werd tweede, Crispijn Ariëns uit Wolvega pakte het brons.
Arjan Stroetinga
De wedstrijd werd hard gemaakt door de ploeg AB Vakwerk van kopman Gary Hekman. Daardoor bleef alles bij elkaar en dat is in het voordeel van Hekman, een van de betere sprinters in het peloton. Nadeel voor hem was wel dat zijn ploeggenoten hem daardoor in de finale niet meer konden helpen en dat hij het toen alleen moest doen.

Kopwerk De Vries en Bergsma

Een andere grote ploeg met favorieten, Royal A-ware van coach Jillert Anema, had juist nog vijf man over in de finale. Bob de Vries reed lang op kop en Jorrit Bergsma nam het werk over, met nog drie rondjes te gaan. Arjan Stroetinga en Simon Schouten hoefden daardoor bijna geen werk te doen.
In de laatste bocht, toen Sjoerd den Hertog de sprint al was aangegaan, ging Hekman onderuit. Datzelfde gebeurde ook bij de massasprint op de NK afstanden, afgelopen weekend in Thialf. Stroetinga merkte niets van de valpartij. Hij reed hard richting Den Hertog, nam de koppositie over en stond die niet meer af.
Arjan Stroetinga © www.orange-pictures.nl
Simon Schouten, vorig jaar nog kampioen, werd vierde.

Stroetinga recordhouder

Stroetinga was al recordhouder met zes titels en daar komt nu dus nog eentje bij. Hij was eerder de beste in 2008, 2010, 2011, 2012, 2014 en 2016.

Eerste reactie

"Ik wist dat ik in goede positie zat", zei Stroetinga direct na de race. Hij was een van de vele favorieten. "Ik kom hier om de wedstrijd te winnen. Als het dan lukt, dan is dat geweldig." Vorige week werd er nog gezegd dat er sleet op Stroetinga zit. "Vorige week wel, ja. Maar nu niet meer", zei hij met een knipoog."