IN BEELD: Fryslân duikt het nieuwe jaar in

01 jan 2019 - 16:28

Op 29 plekken kan op deze nieuwjaarsdag in Fryslân een nieuwjaarsduik worden gemaakt. Dat is onder andere op de vier Waddeneilanden, in steden als Leeuwarden, Harlingen en Sloten en dorpen als Burum, Mildam en Slappeterp. Voor het eerst kunnen mensen ook in Langelille het water induiken, om 11.00 uur.

Nijjiersdûken

"We willen de saamhorigheid in het dorp vergroten. Eerst hadden we al een mooie kerstboom, nu dus een nieuwjaarsduik", vertelt Wieger Hoekstra van de organisatie. "We zitten aan de Tjonger en er is een strandje, dus het was vrij simpel om te organiseren.

Warme snert

Veel vrijwilligers hadden zich spontaan aangemeld voor de organisatie. "We hebben Unox benaderd en we krijgen warme snert. Verder zijn er tenten en vuur. En er is muziek voor de warming-up."

Langelille heeft 223 inwoners. "Gister hadden we 52 aanmeldingen, maar ik verwacht dat er vandaag spontaan meer mensen komen. Ik moet er ook aan geloven. Het zal wel fris worden door de wind denk ik."

Het dorp is met 11.00 uur een van de vroegere nieuwjaarsduiken. Dat is bewust gedaan. "De reddingsbrigade moet nog door naar Wolvega."

Wieger Hoekstra van de organisatie

74 mensen durfden het aan

Op de Trijesprong in Langelille hebben in totaal 74 mensen meegedaan aan de nieuwjaarsduik. De EHBO was paraat, maar hoefde niet in actie te komen.

Remco de Vries was bij de nieuwjaarsduik in Langelille

Op Ameland hadden ze een recordaantal deelnemers: 407 mensen deden mee aan de vijftiende nieuwjaarsduik daar. Bij de nieuwjaarsduik op Terschelling moesten de vrijwilligers van de KNRM in actie komen. Niet om een duiker, maar om een hondje dat leek weg te drijven. Die is weer veilig naar de kant gebracht.

In Boerum was het de 21e editie van de nieuwjaarsduik. Dat was in het haventje De Winger. Kollumer Piet Westra gaf het startschot. Onder de muziek van een shantykoor gingen 50 mensen het water in.

Hoe koud wordt het?

De duikers kunnen rekenen op harde wind zodat het voor het gevoel koud is. In de kustgebieden wordt windkracht 6 verwacht, op de Wadden zelfs windkracht 8. De temperaturen liggen tussen de 5 en 8 graden, maar door de stormachtige wind voelt het dus kouder aan.

De zeewatertemperatuur ligt tussen de 6 en 8 graden. Op een enkele bui na blijft het droog.

Waar kun je het water in?

Alle nieuwjaarsduiken op een rijtje, met tijden erbij. In Leeuwarden is een nieuwjaarsduik voor naturisten, bij de Groene Ster.

(Advertentie)
(Advertentie)