Wie zijn de favorieten voor het NK marathonschaatsen in Groningen?

Het Nederlands kampioenschap marathon op kunstijs vindt traditioneel plaats op 1 januari. Sportcentrum Kardinge in Groningen is de locatie. Wie zijn de favorieten?
Door: Roelof de Vries
© Orange Pictures

Een lading Friese kanshebbers bij de mannen

Als het NK op kunstijs wordt gehouden, is er een ding zeker: Arjan Stroetinga hoort bij de favorieten. Stroetinga is recordhouder met zes overwinningen. Hij pakte de Nederlandse titel in 2008 voor het eerst en in 2016 voor de laatste. Dit seizoen lukt het desalniettemin nog niet zo goed. Of nou ja, qua podiumplaatsen is hij dit seizoen recordhouder, Stroetinga won nog geen enkele keer.
In dezelfde ploeg van Stroetinga zitten nog twee Friese kanshebbers. Jorrit Bergsma won al eens in 2015 en is gezien zijn baanrecord op de 10 kilometer weer in vorm. Bergsma zal vooral hopen op een mooie solo of wegschaatsen met een kleine groep.
Bob de Vries is net als Bergsma en Stroetinga ook oud-winnaar. De boer van Haule beleefde afgelopen seizoen een Olympisch jaar, maar lijkt dit jaar vooral 'in dienst van' te schaatsen. Maar sluit hem, net als zijn broertje Bart de Vries, niet uit. Vooral niet in een wedstrijd van 150 rondjes.
Crispijn Ariëns, de Brabantse Fries uit Wolvega, is ook altijd bij de les bij zulke wedstrijden. Het seizoen 2017/2018 werd hij uitgeroepen tot marathonschaatser van het jaar.
Om Douwe de Vries nu meteen bij de kanshebbers te zetten, gaat misschien een beetje ver. Hij concentreert zich immers vooral op de langebaan. Hij is desalniettemin het hele seizoen al in vorm en won op het NK verrassend de massastart. Kan hij het ook na 150 rondes afmaken?
© ANP

Grote favoriet

Dat is Sjoerd den Hertog. De Groninger won dit seizoen de meeste wedstrijden: drie. Bovendien lijkt hij in de sprint op het moment de sterkste. Een andere Groninger is Robert Post. Hij won vorige week voor het eerst een marathon. In Breda kwam hij als eerste over de streep. Net als Post is ook Mats Stoltenberg een kanshebber die sterk is in een race van 150 rondes lang.
Gary Hekman kwam afgelopen weekend door een ruzie met Simon Schouten bij de NK massastart nog negatief in het nieuws, maar misschien is hij daarom extra afgejaagd op een goed resultaat. Als het op de sprint aankomt, is hij de grote concurrent van Den Hertog en Stroetinga. Bovendien won Hekman dit seizoen al twee keer. En wat voor Bob de Vries, Arjan Stroetinga en Jorrit Bergsma geldt, geldt eigenlijk voor de volledige Royal A-ware-ploeg van Jillert Anema. Al wonnen ze dit seizoen nog maar één keer.
Zet Evert Hoolwerf en Erik-Jan Kooiman ook maar bij de kanshebbers. En 'last but not least' de winnaar van vorig jaar: Simon Schouten. Kwam afgelopen weekend nog in botsing met Gary Hekman, maar is titelverdediger. Als hij voor zijn eigen kansen mag gaan, is hij kanshebber, als zal hij gewoonweg, als het op de sprint aankomst, de sprint aantrekken voor Stroetinga.
Irene Schouten wint op Thialf © Orange-pictures.nl

Een favoriet bij de vrouwen

We kunnen de hele lijst met namen en kanshebbers noemen bij de vrouwen, maar er is maar één te kloppen vrouw: Irene Schouten. In alle races waar zij in actie kwam, en dat waren er acht, won ze altijd. En dit weekend won ze ook nog eens de Nederlandse titel op de massastart. Vaak komt dit seizoen aan op een massasprint bij de vrouwen. Vaak het scenario: Carien Kleibeuker trekt de sprint aan en Schouten maakt het af.
De grootste concurrent van Schouten lijkt Manon Kamminga. De schaatsster van de A6.nl-ploeg van ploegleider Klasina Seinstra won dit seizoen twee keer, al was Schouten er bij deze twee keer niet bij. Verder eindigde ze vaak achter Schouten op het podium. Wie ook vaak achter Schouten en Kamminga op het podium eindige, is Marijke Groenewoud. Ze maakte dit seizoen haar debuut bij de Royal A-ware-ploeg en zal hoogstwaarschijnlijk schaatsen voor Schouten, maar kansen op een medaille heeft ze zeker als ze voor haar eigen kansen mag schaatsen.
De verrassing van het seizoen is misschien wel Bianca Bakker van Wijnjewoude. Ze werd drie keer derde en één keer tweede. Bovendien staat ze achter Kamminga tweede in het klassement ban de Marathon Cup. De 23-jarige Bakker is de sprinttroef voor de ZiuZ-ploeg.
Nog een paar Friese outsiders: Merel Bosma sprintte dit seizoen al eens naar een tweede plaats en staat zesde in het klassement. Aggie Walsma uit Bolsward was afgelopen seizoen wat vaker voorin te zien, maar is iemand die lange wedstrijden goed aankan. En Anne Tauber werd al een keer verrassend derde. Tauber is vooral bekend als onder andere Nederlands kampioen mountainbike.
De laatste drie, niet Friese kanshebbers: Lisa van der Geest won naast Schouten, Kamminga en Lollobrigida een wedstrijd in de Marathon Cup. En Imke Vormeer en Iris van der Stelt zijn de nummers drie en vier in het klassement van de Marathon Cup.