Maarten van der Weijden sluit niet uit dat hij 'De Tocht' nog eens zal zwemmen

Op 18 augustus begon Maarten van der Weijden met zijn Elfstedenzwemtocht. Op 20 augustus, om drie uur 's middags, moest hij door uitputting zijn tocht staken, maar hij werd als een held bij Burdaard uit het water gehaald: meer dan 5 miljoen euro heeft hij met zijn tocht bij elkaar gezwommen voor kankeronderzoek. Hoe kijkt hij terug op zijn barre tocht? En zou hij het nog eens willen proberen?
© Kappers Media
Heb je er iets van gemerkt dat je door jouw zwemmen bent uitgegroeid naar een 'fenomeen'?
"Ik lag in het water, dus kon het niet goed volgen. Het was waanzinnig warm die drie dagen in Friesland, met zoveel mensen aan de kant", vertelt Maarten van der Weijden.
En dat je de tocht niet hebt gehaald, is dat erg?
"Het uiteindelijke doel was om geld in te zamelen. De teller staat inmiddels boven de vijf miljoen euro. Dus dat doel is ruimschoots gehaald. Dat de weg ernaartoe met 200 kilometer zwemmen niet is gelukt, maakt me vrij weinig uit."
Is het wel mogelijk om de hele Elfstedentocht te zwemmen?
"Ik strandde nu op 163 kilometer in Burdaard. Ik denk wel dat het mogelijk is. Het doet heel veel pijn, het is naar. Nu was mijn voeding niet de beste, en de nachten in augustus zijn lang. Daar valt nog wel wat te verbeteren, qua voeding dus en in juni zijn de nachten korter, dan is het minder lang donker. Dat zou kunnen helpen. Bovendien is nog een keer een heel lang stuk zwemmen haalbaarder, nu ik het al een keer heb gedaan."
© Maarten van der Weijden foundation
Zou je het nog een keer doen dan?
"Er zijn dagen bij dat ik blij ben dat het hele project klaar is. Er zijn ook dagen bij dat ik denk, verdorie, wat was het mooi. Zo mooi als dit jaar zal het wel nooit worden, maar als we daar een fractie van hebben, dan kan het voor de kankerpatiënt nog steeds heel veel waarde hebben. Ik ben dankbaar voor het leven dat ik heb, dat ik geluk heb gehad. Vanuit die dankbaarheid zou ik nog een poging willen wagen, maar dat ga ik de komende maanden bekijken. Het is meer een mentaal spel dan de vraag of mijn lichaam het nog een keer aankan. Voor mij was het drie dagen lijden, maar door de actie hoop ik dat het lijden voor anderen, die kanker hebben, kleiner wordt. Dat is het wel waard."
Al het geld is naar KWF Kankerbestrijding gegaan, dat het geld verdeelt. Sommige projecten zijn al begonnen.
Maarten van der Weijden
Maarten van der Weijden nei syn tocht © Omrop Fryslân
In het nieuwe jaar gaat Maarten van der Weijden de theaters in met een programma over zijn Elfstedenzwemtocht. Hij vertelt dan wat hij onderweg heeft gevoeld en wat zijn gedachten waren. En dat geheel wordt begeleid met muziek.
Zijn allereerste voorstelling is op 12 januari in Dokkum. Zijn laatste voorstelling is in De Harmonie in Leeuwarden, op 15 februari.