Fanfarekorps Ons Ideaal bakt 1000 oliebollen... met de boormachine

31 des 2018 - 10:46

Al vijf jaar bakt fanfarekorps 'Ons Ideaal' uit Easterwierrum eigen oliebollen. Ze bakken dit jaar maar liefst duizend stuks.

Foto: Omrop Fryslân, Bauke Deelstra

Om zes uur 's ochtends op oudjaarsdag zijn ze begonnen met het maken van het beslag, en dat doen ze met speciaal gereedschap.

Grof geschut

"We gebruiken grof geschut en staan met een boormachine te mixen", vertelt een van de mixers. Dit jaar is ze bij het orkest begonnen, op de bugel, en mocht daarom nu ook meehelpen. "Ik vind het een eer. Ze zeiden dat ik wel vies kon worden, dus ik heb maar een overal aan gedaan."

Het gebruiken van de boormachine heeft de vereniging door schade en schande geleerd. "Eerst gebruikten we gewone mixers, maar die konden het werk niet aan. Ze werden te heet. Nu met de boor spettert het soms wat, maar het gaat prima zo."

Foto: Omrop Fryslân, Bauke Deelstra

Het is altijd even slikken

Na het mixen gingen de emmers naar de frituurpan, en ook dat is niet zomaar een pan. "We hebben deze gekocht van een bakker die stopte", vertelt een van de drie bakkers. "Eind januari zal de geur wel weer weg zijn. Het is altijd even slikken, maar het resultaat is wel lekker."

Een groot deel van het korps gaat de bakkers later op de ochtend vermaken met een optreden.

Clubkas

De opbrengst van de verkoop gaat naar de clubkas. "Dat geld wordt gebruikt voor onderhoud van instrumenten en nieuwe instrumenten."

De oliebollen zijn allemaal op bestelling. "We bakken wel wat extra, maar als heel Fryslân nu langskomt, hebben we een probleem."

Foto: Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
(advertinsje)
(advertinsje)