Aanpak watercrassula op Terschelling gaat een nieuwe fase in

31 des 2018 - 08:35

Eilanders en eilandgasten zien de laatste tijd veel buizen en pompen in de duinen liggen, tussen West-Terschelling en Midsland. En dat heeft te maken met een nieuwe fase in de bestrijding van de watercrassula. De exoot dreigt voor een ecologische ramp te zorgen op het eiland.

Foto: Omrop Fryslân, Remco de Vries

Er is daar hard ingegrepen om dat te voorkomen. Want waar watercrassula zit, krijgt de natuur die er thuishoort geen kans meer. Op een groot terrein bij Midsland aan Zee is een flinke laag zand weggehaald waarna weer schoon zand is gestort.

Wirwar van pompen en buizen

In drie natte duinvalleien is de besmetting minder groot en wordt nog nagedacht over de manier waarop daar wordt ingegrepen. Het water wordt nu wel alvast weggepompt waardoor het een wirwar is van pompen en buizen. De lagere waterstand maakt het werk makkelijker en het gaat de verspreiding tegen van de watercrassula.

Omdat het eiland zuinig moet omspringen met het zoete water wordt nog naar een oplossing gezocht om weer water in de duinen terug te krijgen.

Foto: Omrop Fryslân, Ilse Hermanides

Boswachter Remi Hougee

Staatsbosbeheer krijgt niet veel vragen over de buizen en pompen. "Dat valt mee, we zijn dagelijks aanwezig in het gebied om ervoor te zorgen dat mensen niet het gebied ingaan, dan kunnen we op de vragen ingaan, en er staan borden met informatie. En op de boot van Doeksen kunnen mensen een artikel lezen over waarom we dit doen", vertelt boswachter Remi Hougee.

Concurrent

De watercrassula is een concurrent voor ander leven en moet daarom worden bestreden. De buizen pompen nu het water weg. "We willen een lage waterstand, zodat de watercrassula zich niet kan verspreiden via het wateroppervlak."

In de tweede week van januari gaat het werk weer verder met het afgraven van de grond. "Dit gaat soms wel tegen ons gevoel in, maar het is wel nodig. Bij Midsland aan Zee hebben we twee duinvalleien afgegraven en dat is goed gegaan."

Jaren werk

De komende jaren is Staatsbosbeheer nog wel bezig met de bestrijding. "We moeten losse planten met wortel en al weghalen. En we geven voorlichting, zodat mensen niet zomaar planten in de natuur brengen die er niet in thuishoren. De watercrassula is niet meer in de handel, dus dat scheelt."

(Advertentie)
(Advertentie)