Welke Friese schaatsers mogen naar de WK afstanden en de EK's sprint en allround?

30 des 2018 - 20:55

Nu de NK afstanden in Thialf erop zitten, is voor een groot deel ook bekend wie er in actie komen op de WK afstanden, van 7 tot 10 februari in het Duitse Inzell. Ook de deelnemers aan het EK allround en het EK sprint (beide 11-13 januari in Collalbo, Italië) zijn bekend.

Antoinette de Jong - Foto: www.orange-pictures.nl

Mannen op WK afstanden

Bij de mannen zijn er maar twee Friezen die op een individuele afstand meedoen op de WK afstanden. Jorrit Bergsma rijdt de 5 en 10 kilometer, Sven Kramer alleen de 5. Hij meldde zich af voor de 10 kilometer op de NK afstanden en daardoor kan hij zijn mondiale titel niet verdedigen.

5000 meter: Jorrit Bergsma, Sven Kramer

10000 meter: Jorrit Bergsma

Jorrit Bergsma met zijn coach Jillert Anema - Foto: www.orange-pictures.nl

Vrouwen op WK afstanden

Bij de vrouwen hebben Ireen Wüst en Antoinette de Jong startbewijzen op drie verschillende afstanden gepakt. Wüst werd kampioen op de 1000 en 1500 meter. Op beide afstanden heeft De Jong zich ook gekwalificeerd. Op de 3000 meter ging de titel naar De Jong, maar plaatste ook Wüst zich voor Inzell. Op de kortste sprintafstand waren Janine Smit en Letitia de Jong de besten en dus mogen zij die afstand rijden op het WK. Carien Kleibeuker doet in Inzell mee aan de 5 kilometer.

500 meter: Janine Smit, Letitia de Jong

1000 meter: Ireen Wüst, Antoinette de Jong

1500 meter: Ireen Wüst, Antoinette de Jong

3000 meter: Antoinette de Jong, Ireen Wüst

5000 meter: Carien Kleibeuker

Janine Smit - Foto: www.orange-pictures.nl

Ploegenachtervolging, massastart en teamsprint

De deelnemers aan de ploegenachtervolging, massastart en teamsprint op de WK afstanden worden aangewezen door de nieuwe bondscoach Jan Coopmans. Dat doet hij uiterlijk op 21 januari.

Friezen op het EK allround

De schaatsers konden zich dit weekend ook kwalificeren voor het EK allround van 11 tot en met 13 januari in het Italiaanse Collalbo. Bij de mannen werd een combinatieklassement opgemaakt op basis van de 1500 en de 5000 meter. Sven Kramer en Douwe de Vries hoorden in dat klassement bij de besten en doen dus mee op het EK.

Bij de vrouwen ging het combinatieklassement over de 1500 en de 3000 meter. Ireen Wüst en Antoinette de Jong mogen de Friese eer hoog houden.

Friezen op het EK sprint

Bij de mannen en vrouwen was er een combiklassement voor plaatsing voor het EK sprint. Daarbij ging het om de drie beste schaatsers op de 500 en 1000 meter dit weekend in Thialf. Letitia de Jong was de enige Friese schaatser die daarbij zat.

(Advertentie)
(Advertentie)