Wat heeft de Friezen beziggehouden in 2018?

Als we terugdenken aan 2018, komen er natuurlijk een paar grote momenten naar boven. Veel van die momenten hebben met Culturele Hoofdstad te maken. 2018 was een jaar met veel hoogtepunten, maar Fryslân heeft ook dieptepunten meegemaakt. En de kijkers en luisteraars van Omrop Fryslân hebben met veel zaken meegeleefd. Dat is terug te zien in de bezoekersaantallen op de website en de artikelen die de mensen hebben aangeklikt. In het laatste weekend van 2018 kijkt de onlineredactie terug op de meest gelezen berichten van 2018: wat heeft ons geraakt? En waar werden we met z'n allen blij van?
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
Hij was al een winnaar in augustus, en ook in december steekt hij met kop en schouders boven de rest uit: Maarten van der Weijden. De bijna onmogelijke zwemactie van de olympisch kampioen, om in een keer bij alle elf steden langs te zwemmen, heeft Fryslân flink beziggehouden. De liveblog van zijn actie is met afstand met best gelezen artikel van het jaar. Meer dan 200.000 keer is het artikel aangeklikt.

Reuzen, blokkeerders en kaatsen

Daarop volgt de liveblog van de eerste dag van het bezoek van de drie Reuzen aan Leeuwarden. Mensen hebben .. tussen de 100.000 en 200.000 keer het liveblog gecheckt om te kijken hoe het ging met onder andere het treinverkeer, de route van de Reuzen en eventuele calamiteiten (die er uiteindelijk niet waren).
Liveblogs doen het sowieso goed. Naast die van Maarten van der Weijden en de Reuzen van Royal de Luxe, zijn ook de verschillende liveblogs van de rechtszaak tegen de A7-blokkeerders, en de kaatsblogs van de PC in Franeker en de Freulepartij in Wommels goed bekeken.

De verdrietige kant van 2018

Het jaar 2018 bracht ons, naast de hoogtepunten, ook heel verdrietig en slecht nieuws. Het jaar begon met de grote schok dat het lichaam van de vermiste Remon Bruinsma was gevonden in de Prinsentuin van Leeuwarden. De hele provincie had wekenlang meegeleefd én -gezocht naar de jongen. In de cijfers is ook terug te zien dat het dodelijke ongeluk op een boerenerf bij Tzum veel Friezen heeft geraakt.
Een erg ongeluk bij Tzummarum in juli van dit jaar, waarbij twee jonge mensen zwaargewond raakten, was ook een nieuwsbericht dat een grote impact had.

Opvallende zaken

De bezoekers van Omrop Fryslân worden uitgesplitst naar de website en de app. Die laatste wordt vooral gebruikt op de mobiele telefoon, maar bijvoorbeeld ook op tablets.
Tussen de twee groepen zijn ook grote verschillen te zien. Zo is er in de top 25 van de desktopgebruikers een lang artikel terug te vinden over de tweeling De Haan, die niet in de toplijst staat van de mobiele gebruikers. De gebroeders De Haan werden in mei van dit jaar ernstig mishandeld op een feest in Vrouwenparochie. Ze deden uitgebreid hun verhaal van de schokkende mishandeling waarvan ze slachtoffer waren.
Wat alle gebruikers naast LF2018-activiteiten ook heel interessant vonden, was de vorst van begin maart. Het artikel met een overzicht van alle ijsbanen die open waren, werd vooral op de Android en Apple-telefoons veel gelezen. Tienduizenden keren hebben mensen het kaartje in het artikel gecheckt om te kijken waar de ijzers ondergebonden konden worden.
De volledige top 10 van de twee grootste gebruikersgroepen vind je hieronder.

Best gelezen berichten op de app

Best gelezen berichten op desktop computers