Lippenhuizen is z'n kunstwerken langs de weg kwijt: "Sinds vrijdag is alles weg"

29 des 2018 - 20:29

De kunstwerken aan de Trijehoek bij Lippenhuizen zijn weg. "Er zijn vorige week wel mensen gesignaleerd", vertelt Gerrit Prikken van plaatselijk belang. "Twee jongens en een oudere man maakten overal foto's van. En sinds vrijdag is alles weg en niemand die iets heeft gezien of gehoord."

Het beeld van de vrouw - Foto: Google Street View

Sinds 2011 stonden ze er, de kunstwerken. Toen werd de kruising van de Trijehoek met de Sweachsterwei aangepakt en is er een 'shared space'. Vroeger ging de tram bij die kruising langs. Na de herinrichting was er een budget voor kunstwerken. Er zijn toen twee andreaskruisen gekomen, een beeld van een vrouw met een tas, en een stootblok, een constructie die normaal gesproken aan het einde van een doodlopend spoor staat.

Maar nu zit Lippenhuizen dus zonder de kunstwerken. Toch heeft Prikken wel hoop dat ze weer terugkomen. "We denken aan een oudejaarsstunt", zegt hij. En dat hoopt hij ook: "Want anders belandt het vast bij het oud ijzer."

Het stootblok - Foto: Google Street View

De kunstwerken zijn niet eenvoudig weg te halen. "Zo'n stootblok is behoorlijk zwaar", zegt Prikken. "Dat zullen ze toch met een kraan op moeten tillen. En het beeld van de vrouw is even groot als een mens."

Ik vind het - eerlijk gezegd - wel een knappe stunt.

Gerrit Prikken kan de actie waarderen

Een voordeel hadden de 'kunstwerkdieven' wel: "Het zat vast met moeren, maar die zijn niet vast gelast", legt Prikken uit. "En ik heb al gezien dat ze de moeren los hebben gedraaid. Ze hebben de werken gewoon opgetild en op een kraan of zo gezet." Als het een oudejaarsstunt is, kan Prikken de actie wel waarderen. "Ik vind het - eerlijk gezegd - wel een knappe stunt. Knap dat ze dit presteren."

Voor de zekerheid heeft Prikken wel de gemeente ingelicht, maar ook daar maken ze zich nog geen zorgen. Prikken: "De gemeente is eigenaar van de kunstwerken. Maar die man daar maakte zich ook nog niet zo druk. Hij zei: ze komen straks wel weer boven water." Het plaatselijk belang heeft geen melding gedaan bij de politie. "Nee, hoor. Ze mogen ze 2 januari gewoon weer neerzetten."

Gerrit Prikken

Trefwoorden: 
Lippenhuizen oudejaarsstunt
(advertinsje)
(advertinsje)