Omrop TIP: Thuis in taal

29 des 2018 - 09:29

Afgelopen jaar was Leeuwarden letterlijk het 'Lân fan taal' tijdens LF2018. De stad als centrum van meertaligheid met bezoekerscentrum Obe als toegangspoort. Wat is de plek van het Fries in een wereld met 7 duizend talen? Volgens programmadirecteur Siart Smit van Lân fan taal moeten we ophouden met het klagen over de Friese taal. Want klagen is niet aantrekkelijk. Siart en zijn Zweedse vrouw Karin Andersson weten als geen ander hoe taal de toegang kan zijn naar de ander.

Foto: LF2018

Belonging

In een land waarin steeds meer talen worden gesproken, trekken we meer en meer de grens tussen zij en wij. Lotte Thissen promoveerde dit jaar aan de universiteit van Maastricht op haar proefschrift over taal en belonging. Volgens haar moeten we ophouden de vraag te stellen waar iemand vandaan komt, want daarmee sluit je mensen buiten. Ze spreekt uit ervaring. Voor haar onderzoek liep ze mee met carnavalsvereniging de Katers in Maasniel, Roermond.

Friezen om utens

Wat doet taal met je gevoel van thuisvoelen? Hoe raak je thuis in een nieuwe taal? Wat laat je achter? Friezen om utens vertellen openhartig: "Als ik door het dorp fiets en ze zeggen: 'goeie Aafke', dan weet ik dat ik niet een vreemde ben geworden in mijn vaderland."

Karst Draaisma en zijn vrouw Paulien Leisink zijn na hun avontuur in China weer terug in Nederland. In het gezin wordt Nederlands, Engels, Chinees en Fries gesproken. Door verbinding te zoeken met andere mensen hopen zij zich snel weer thuis te kunnen voelen.

De Fryslân DOK documentaire 'Thuis in taal' is op zondag 30 december vanaf 17.00 uur ieder uur bij Omrop Fryslân op televisie te zien.

(Advertentie)
(Advertentie)