Bergsma "blij" na 5000 meter, Kramer "niet heel slecht"

28 des 2018 - 23:01

Jorrit Bergsma kreeg na afloop van zijn race op de 5000 meter, waarop hij tweede werd, van alle kanten complimentjes. Zelf was hij ook tevreden. "Ik ben wel blij met de rit die ik heb neergezet", zei hij. "Het gaat hier toch om kwalificatie en de bedoeling was om een goede en strakke rit neer te zetten."

Jorrit Bergsma

De titel zat er dus net niet in, daarvoor was Patrick Roest vrijdag te goed. "Maar ik ben blij met hoe het is gegaan", zei Bergsma. "Als het even kan, pak je de titel. Maar Patrick Roest is gewoon in goede vorm en heeft verdiend gewonnen."

Sven Kramer

Sven Kramer pakte voor het eerst in zes jaar niet de nationale titel op de vijf kilometer. "Dat is zeker wennen, maar niet heel erg. En als ik kijk naar de afgelopen periode, is dit niet heel slecht."

Halverwege zijn race tegen Roest reed Kramer een rondje 28.8. "Ja, dat was wel goed, maar net iets te vroeg. Zonde."

Douwe de Vries

Douwe de Vries eindigde op de vervelendste plaats: vierde. "Niet alleen geen podium, maar de eerste drie gaan ook nog naar het WK en daar zit ik niet bij. Dat is kloten", zei de schaatser uit Heerenveen.

Ik ben er echt voor gegaan, maar dit was vandaag gewoon net iets te hoog gegrepen.

Douwe de Vries over de tijd van Jorrit Bergsma

Roest, Bergsma en Kramer zijn normaal gesproken ook de favorieten, maar De Vries dichtte zichzelf wel kansen toe. "Bij de afgelopen wereldbeker zat ik ook maar een seconde achter Jorrit. Hij moest nu eerder dan ik, dus ik wist zijn tijd. En dat was gewoon een hele goed tijd, terwijl het ijs voor mijn gevoel wat minder snel is. Dus toen dacht ik al: nu moet ik wel heel hard rijden. Dat heb ik ook gedaan, ik ben er echt voor gegaan, maar dit was vandaag gewoon net iets te hoog gegrepen."

En dus gaat De Vries niet naar het WK afstanden. "Dat was mijn hoofddoel en dat is niet gelukt. Nu probeer ik het EK allround te halen. Ook heel leuk, maar ik rijd liever het WK afstanden. Dat wilde ik echt heel graag. Morgen met frisse moet maar weer schaatsen."

(Advertentie)
(Advertentie)