Bioboeren stappen naar rechter vanwege fosfaatrechten

28 des 2018 - 15:14

Meerdere biologische boeren gaan het stelsel van fosfaatrechten aanvechten. Ze beginnen een rechtszaak tegen landbouwminister Carola Schouten. Om die rechtszaak te kunnen bekostigen, heeft een aantal boeren een crowdfundingsactie opgezet.

Foto: Omrop Fryslân, Aise van Beets

Een van de initiatiefnemers van de crowdfundingsactie is biologisch melkveehouder Roel Oostra. "We zijn een aantal keren naar Den Haag en Brussel geweest, maar dat heeft niet geholpen", vertelt Oostra. "Dan moeten we nu dit maar eens proberen." Volgens Oostra is het oneerlijk dat de biologische boer en de gewone boer zich aan dezelfde fosfaatregeling moeten houden, terwijl biologische boeren ruim voldoende land hebben om de mest van het eigen vee kwijt te kunnen.

De bioboer kan er volgens Oostra niets aan doen dat er een overschot aan fosfaat is in Nederland. "Maar de bioboer moet wel meebetalen aan het stelsel van fosfaatrechten. Het is een beetje alsof je op de snelweg rijdt waar je 120 mag. Daar krijgen auto's die 180 rijden een boete, maar omdat ze toch bezig zijn, krijgen de auto's die 100 rijden ook een boete", legt Oostra uit.

Advocaat betalen

De crowdfundingsactie is kort voor de kerstdagen gestart door zo'n honderd bioboeren uit het hele land. Het doel is om 60.000 euro op te halen, zodat de advocaat kan worden betaald. "We hebben een goede advocaat aangenomen, die gespecialiseerd is op dit gebied. Hij heet Martijn de Winter", vertelt Oostra. Er is intussen meer dan 1.600 euro opgehaald. De actie gaat nog een aantal maanden door.

(advertinsje)
(advertinsje)