Jan Almoes vaart al 26 jaar op en neer: "Het is absoluut niet saai"

Jan Almoes vaart na 26 jaar voor het laatst als kapitein op de veerboot van Doeksen. Hij zit vrijdag nog drie keer op de brug om het schip te besturen, maar daarna zit het erop. Vrijdag nemen collega's en passagiers afscheid van hem. Almoes had niet verwacht dat het zo'n speciale dag zou worden.
kapitein Jan Almoes © Rederij Doeksen
"Het is een hele bijzondere dag. Zoveel aandacht had ik echt niet verwacht. Ik werd opgewacht door de bemanning, in een versierde auto", vertelt Almoes. "Ik ben in een bijzonder wit pak gehesen."
Almoes werd ook aangesproken door passagiers. Hun bedankjes doen de kapitein veel, vertelt hij. Hij heeft het werk altijd met veel plezier gedaan. De omgang met passagiers vindt hij mooi, maar het varen vindt hij ook geweldig.
Nu vaart de boot altijd dezelfde route en dat zou wel eens saai kunnen worden. Daar is Almoes het absoluut niet mee eens. "Het is absoluut niet saai. Je bent druk bezig met navigeren, je moet altijd goed opletten. En dat maakt het werk ontzettend leuk."

Geboorte

De kapitein doet het werk al jaren, maar wat hem vooral is bijgebleven, is een geboorte. Aan boord van de boot tussen Harlingen en Terschelling werd een baby geboren. De zwangere moeder was onderweg naar het ziekenhuis in Harlingen, maar beviel al op het schip.
Jan Almoes aan het woord